неділя, 19 лютого 2006 17:27

Апартаменти для простої родини

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Аллі Фроловій дуже подобається її квартира в новому будинку серед сосен у Бучі
Аллі Фроловій дуже подобається її квартира в новому будинку серед сосен у Бучі

Коли мова заходить про краще житло, люди, як правило, міркують: треба заробляти 2500–3000 грн. Тоді можна брати кредит, а за рік-півтора сподіватися на нову оселю. Для родини Алли Фролової, медсестри за фахом, у її "ледь за сорок" такий варіант був нереальним.

Разом із дочкою вона мешкала у двокімнатній "сталінці" у Голосієві. Місцина мальовнича. На тому переваги закінчувались. Особливо дошкуляв транспорт: маршрутний автобус виконував лише кілька рейсів у години пік. Тому Алла, не вагаючись, вигідно продала свою квартиру власникові нового "мерса" і перебралася з дочкою у двокімнатну на Одеській площі. Різниця в ціні — $2,5 тис. — пішла на "євроремонт" нової оселі.

Багато киян у такий спосіб змогли придбати апартаменти

Дочка Юля, яка саме стала дівкою на порі, зажадала всього одразу — "накручений" комп"ютер, гарну машину й апартаменти на Печерську. Назрівав конфлікт поколінь. Начитавшись бізнес-літератури, молоде покоління підкинуло ідею: квартиру продати, винайняти малометражку, а гроші вкласти у будівництво більшого житла. Дочка виклала цілий інвестиційний план, за яким і почала діяти родина.

Отримані за двокімнатну квартиру $46 тис. вклали в будівництво нової, а самі найняли тісненьку "готельку" на Лівому березі. Влітку 2005-го просторе помешкання площею 75 кв. м у 22-поверховій "свічці" на вул. Верховинній (Святошин) було готове. Продали його за $68 тис. Алла і Юля збільшили свій капітал менш ніж за рік. Дочка  вгамувала на певний час свої амбіції щодо Печерська, аби лиш повторити фінансовий успіх. За порадою друзів отримане вклали в інший будинок, який саме будувався за німецьким проектом в Бучі. Фортуна не зрадила: капітал знову примножився.

Розповідь новоспеченої бізнес-леді про небувалі прибутки неабияк дивувала. Проте директор агентства нерухомості "Еммануїл" Віктор Відута запевнив, що ця історія для Києва не виняток.

— Багато киян у такий спосіб змогли придбати апартаменти у престижних районах, — розповів директор агентства. — З досвіду знаю: дешеві квартири на житломасивах часто купують приїжджі з регіонів. Певний час іногородні забезпечували нам 35–40% усіх угод. Чому вони не вкладають у новобудови? Не знаються на місцевому ринку, бояться ризикувати. Частіш за все житло потрібне людям негайно.

Новенький білий кабріолет "Пежо" купили за 86 тисяч гривень

Алла і Юля підтвердили, що впевненості їм додали розповіді знайомих, які вже кілька років добре живуть саме завдяки перепродажу квартир.

Юлину мрію, новенький білий кабріолет "Пежо", купили за 86 тис. грн в автосалоні на виплату під заставу нерухомості. Поки що завдяки дивідендам можна не турбуватись про повернення кредиту.

Алла покинула сестринську справу і має час, щоб обміркувати, за що взятися в майбутньому. Поки що живуть з дочкою в "готельці", однак оселитися вирішили в передмісті. Новосілля сподіваються справити у червні цього року. Тепер Алла з дочкою вклали кошти в будівництво таунхауза – новомодного житла, яке можна бачити в невеликих європейських містах. Таке вже будують поблизу Києва.





Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку в січні ($)

Час від часу серед покупців та продавців київського житла виникають чутки про неминучий обвал цін у столиці. Але цифри свідчать про достатньо високий попит на житло. Це підтверджує статистична інформація агентства нерухомості "Благовест".


 Район Києва  1-кімнатні  2-кімнатні  3-кімнатні
 Голосіївський  1713  1965  2047
 Дарницький  1490  1400  1377
 Деснянський  1403  1296  1218
 Дніпровський  1584  1452  1533
 Оболонський  1616  1685  1647
 Печерський  2601  2798  3027
 Подільський  1715  1765  1867
 Святошинський  1411  1402  1357
 Солом"янський  1608  1565  1633
 Шевченківський  2017  2541  2499
 У середньому по місту  1716  1787  1820


Варто перестрахуватися


Скандал довкола компанії "Еліта-Центр" показав, що первинний ринок житла — легка здобич для шахраїв. Чи можна завчасно вивести ошуканців на чисту воду і вберегти кревно зароблене? Адвокат Дмитро Поїзд, 51 рік, посилаючись на багаторічний досвід у судових справах, стверджує: це цілком можливо.

— Треба з"ясувати, з ким матимете справу, перевірити установчі документи підприємства і папери про об"єкт. Будівельна організація навіть паркан не може поставити без відома місцевої ради. Туди слід послати запит про законність будівництва, — роз"яснює Дмитро Поїзд. — Закон забороняє відмовляти вам у такій інформації чи умисно затримувати. Угоди про купівлю житла варто укладати з адвокатом. Він перевірить будівельну фірму і складе документи з урахуванням інтересів клієнта. Головне — зможе з"ясувати, з ким ви маєте справу.

Ще один спосіб уникнути обману — застрахуватися. Перед укладанням угоди страхові організації теж перевіряють учасників будівництва. Якщо адвокат і страховики дійдуть висновку, що справа непевна, краще не погоджуватися на спокусливу пропозицію.

Що прогнозують фахівці

Цього року на вторинному ринку переважно зростатимуть ціни на одно- та двокімнатні квартири. Очікують, що вони подорожчають на 10–15%, а новобудови, залежно від району, — на 10–40%.
У 2005 році вкладання грошей у будівництво на етапі котловану давало змогу отримати нову квартиру значно дешевше, ніж купівля в готовому будинку. Тому в Києві близько третини нового житла йшло на перепродаж. Прибуток становив 50% річних. Ця тенденція вочевидь збережеться й у 2006-му, вважають в аuенції нерухомості "Благовест".

Зараз ви читаєте новину «Апартаменти для простої родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі