понеділок, 30 листопада 2020 12:03

Зрада скасовується. Чому Україна купує чеську САУ Дана-М2

  Dana-M2 повинна замінити застарілі радянські причіпні гармати
Dana-M2 повинна замінити застарілі радянські причіпні гармати

Закупівля колісних артилерійських систем Dana-M2 вже стала предметом "запеклих боїв" у суспільстві.

У кожній механізованій бригаді Збройних Сил України є власна бригадна артилерійська група, яка за штатом має бути озброєна 36 одиницями САУ 2С1 "Гвоздика" калібром 122 мм, або 2С3 "Акація" калібром 152 мм. Саме для заміни і збираються купити чеські колісні САУ Dana-M2.

Порівнюючи з Д-20 і Д-30 чеська ДАНА-М2 "вища" на дві голови. Тому що це вже повноцінна самохідна артилерійська система, з автоматом заряджання, сучасною цифровою системою управління вогнем і значно більшою дальністю стрільби.

Одним із аргументів противників закупівлі чеської САУ є той факт, що Чехія відмовилася від модернізації наявних у неї перших версій Dana – ShKH vz. 77 на користь французької Caesar. Проте і сама ДАНА-М2 стоїть на озброєнні ще однієї країни НАТО – Польщі. При цьому в кількості більше 100 одиниць, проти близько 50 в Чехії. Свого часу ці САУ купила і Грузія.

До того ж у версію ДАНА М2, яка розглядається для постачання в Україну, Excalibur Army додала два важливі елементи: 1) система автоматичного налаштування положення гармати ASAP з системою управління боєприпасами. Це зменшує час на розгортання САУ в бойове положення до 90 секунд, а час згортання до 60 секунд; 2) Dana-M2 обладнана системою навігації та орієнтування, яка в своєму складі має високоточний інерційний блок, що забезпечує точне позиціювання і наведення гармати в будь-яких умовах, в тому числі й в умовах РЕБ.

Особливо враховуючи те, що Dana-M2 повинна замінити застарілі радянські причіпні гармати. І йдеться не про повне переозброєння української армії, а лише про необхідність "залатати некомплект" у чинних бригадах, які вимушені користуватися застарілими гарматами.

Зараз ви читаєте новину «Зрада скасовується. Чому Україна купує чеську САУ Дана-М2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі