середа, 23 грудня 2020 15:04

Як вибрати доменне ім'я для сайту

Як вибрати доменне ім'я для сайту
Основні правила реєстрації домену

Реєстрація домену - це перший етап у створенні будь-якого вебсайту. Придумати назву, за допомогою якої користувачі в мережі впізнаватимуть сайт, нелегко. За доменною назвою користувач може прийняти рішення: варто відкривати цей сайт чи ні.

Що таке реєстрація домену

По суті реєстрація домену - це оренда назви на певний термін (від 1 року). Якщо ви купили доменне ім'я на 1 рік і вирішили не продовжувати його, домен може зареєструвати хтось інший. Проте не можна повторно зареєструвати ім'я, поки ним володіє хтось інший. Кожен домен - це унікальна електронна адреса вебсайту в мережі.

Компанія, яка реєструє доменні імена, називається реєстратором. Ви можете купити назву для сайту на офіційному сайті реєстратора або скористатися послугами його партнерських компаній (реселерів). Часто реселерами виступають хостингові компанії, пропонуючи комплексний пакет "домен і хостинг для сайту".

Щоб купити домен, потрібно:

1. перевірити доступність домену;
2. вибрати відповідну доменну зону;
3. оплатити реєстрацію;
4. підтвердити володіння доменом, перейшовши за посиланням в листі.

Основні правила реєстрації домену

Стандартні правила по реєстрації домену включають таке:

• Кожна назва має закінчуватися символами доменної зони.
• Частина назви перед доменною зоною може містити від 3 до 63 символів.
• Символи, які можна використовувати: цифри, літери латинського алфавіту, дефіс.
• Дефіс не можна використовувати на початку або в кінці назви.

Існують також домени, в назві яких використовуються символи національного алфавіту. Вони називаються IDN-доменами. Такі назви можуть містити від 2 до 63 символів.

Поради щодо вибору домену

Кілька порад про те, як вибрати цікаву назву для сайту, що може запам'ятатися:

• Придумайте звучну назву, навіть якщо це безглуздий набір літер або абревіатура.
• Не використовуйте назв, які поєднують багато слів (більше ніж три). Їх складно сприймати і запам'ятати.
• Літери латинського алфавіту "c" і "k", "a" та "e", "s" і "z" можуть звучати однаково в певних словах під час мовної передачі. Якщо ви вибрали домен з такою особливістю, можна зареєструвати всі варіанти написання і налаштувати перенаправлення на правильний домен. Тоді користувачі точно потраплять на ваш вебсайт.
• Подумайте, який саме вебсайт ви хочете створити. Наприклад, для блогів часто реєструють назву на основі імені і прізвища власника. Якщо ви будете займатися онлайн-комерцією, то використовуйте назву компанії чи бренду.
• Підкреслюйте назву відповідною доменною зоною. При перевірці назви на сайті реєстратора ви побачите всі доступні варіанти поєднання назви та зони. Наприклад, якщо у вас українська аудиторія, то підійде домен в зоні .ua. Якщо у вас артгалерея, то зверніть увагу на тематичну зону .gallery. Доменних зон дуже багато - вам буде з чого вибрати.

Що робити якщо домен зайнятий

Багато доменів, що можна легко запам'ятати, вже зайняті. Тому якщо ви придумали назву, перевірили її, а вона вже зареєстрована, є кілька варіантів дій:

• Подумайте, як ще можна написати доменне ім'я. Наприклад, використати дефіс або цифру замість літери. Уявіть, що ви хотіли назву "chervonyibrend.com", але його вже купили. Ось кілька варіацій написання: "4ervonyibrend.com", "chervonyi-brend.com". Але не вигадуйте занадто складні варіанти: користувачеві повинно бути зрозуміло, як прочитати домен.
• Перевірте доступність імені в інших доменних зонах. Назва, що куплена в зоні .org, може виявитися вільною у .net, .tech і багатьох інших. Часто доменні реєстратори пропонують всі можливі варіанти при виборі домену.
• Домен можна перекупити, якщо важливо отримати ім'я з конкретним написанням і в конкретній зоні. Якщо людина купила домен для своєї діяльності, то викупити його буде складно. Але часто домени купують, щоб потім продати дорожче. Якщо ви зіткнулися зі скупником доменів, то зможете його перекупити.

Це основне, що потрібно знати про вибір і реєстрацію доменного імені для вебсайту. Якщо ви хочете просувати сайт і заробити на ньому, приділіть максимум часу тому, щоб вибрати слушну назву, що запам'ятовується.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати доменне ім'я для сайту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі