вівторок, 19 січня 2021 13:36

Як правильно вибрати мотор для човна?

 

Підвісний човновий мотор є незамінним для власників маломірних суден. Маючи невеликі розміри, він здатний розвинути достатню потужність і прискорити плавзасіб значно швидше, ніж веслування. По джерелам енергії вони, як в автомобілебудуванні, бувають електричними і внутрішнього згорання. Однак, існує безліч інших ознак, на які варто звертати увагу при виборі. Всі види човнових моторів можна знайти тут https://mirlodok.in.ua/catalog/lodochnye-motory

Різновиди човнових підвісних моторів

Двигуни для човнів встановлюються в кормовій частині. Якщо мова йде про жорсткі борти, то в ролі точки опори виступає посилений кронштейн, передбачений конструкцією. У випадку з гумовими або ПВХ човнами жорсткість для установки підвісного мотора недостатня, тому її необхідно обладнати додатковим майданчиком, в народі так званим транцем.

Двотактний бензиновий ПЧМ

 

Найбільш поширеними човновими моторами вважаються двотактні бензинові ДВЗ. Вони невибагливі, а завдяки відсутності газорозподільного механізму мають мінімальну вагу, вартість і відповідно розміри. Саме ця перевага стала причиною їх популярності серед власників маломірних суден. Разом з тим двотактники мають безліч недоліків. Самі основні з них:

• низька економічність;
• низька екологічність;
• невеликий ресурс;
• підвищений шум.

Коли вирішальними факторами пересування виступають тиша і комфорт, двотактні двигуни не кращий вибір. До того ж їх вихлоп має специфічний запах через масло в паливі, зміст і пропорція якого повинні обов'язково дотримуватися згідно мануалу. Якщо для рибальського човна такі мінуси незначні, то для судна, що надає якісь послуги, це вже критично.

Чотиритактний бензиновий ПЧМ

 

Чотиритактники є протилежністю розглянутого попередника. Він тихий, економічний, виробляє відносно чистий вихлоп внаслідок згоряння основної частини палива і має ресурс, як мінімум в 3 рази більше. Але незважаючи на те що ремонт проводиться рідше, вартість обслуговування все одно вище через ускладнену конструкцію. Відповідно вага і розміри також лишають бажати кращого.

Дизельний ПЧМ

Ще один тип використовуваного на водному транспорті ДВЗ - дизельний. Підвісні виконання цього двигуна існують, але вони не такі популярні через більшу масу. Найчастіше судна обладнують стаціонарними дизелями, внаслідок їх підвищеного ККД і обертаючого моменту. Додатково їх постачають системами наддуву, збільшуючи потужність. Дизельний водний транспорт відмінно справляється з транспортуванням вантажів.

Як вибрати мотор для човна

Щоб зрозуміти, який тип двигуна встановити на свій транспорт, необхідно відштовхуватися від цільового призначення. Для катера, який надає послуги, часто перевозить людей, здається в оренду на свята, краще купити двигун для човна 4Т. Якщо це проста рибальська плоскодонка, то цілком вистачить 2Т двигуна невеликої потужності, бажано з водометною турбіною. Для закритого гвинта менш страшні мілини і водна рослинність. Також при виборі потрібно обов'язково посилатися на розмір транця, який приписується в назві агрегату.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно вибрати мотор для човна?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі