четвер, 29 січня 2009 17:53

Вітчизняні харчі будуть дешевші за імпортні

Із кінця січня продукти харчування дорожчатимуть. Серед основних причин називають ріст курсу долара, збільшення вартості енергоносіїв і пального. Першочергово подорожчання зачепить підприємства, що працюють з імпортною сировиною. Продукція державних підприємств буде дорожчати через загальну інфляцію в країні.


М"ясні вироби. Дорожчатимуть через ріст цін на м"ясо живою вагою, зростання вартості імпортної сировини.

— Торік купували у вітчизняних сільгосппідприємств м"ясо живою вагою по 8,9 гривень. Із нового року ціна виросла на дві гривні, — пояснює фінансовий директор Пирятинського м"ясокомбінату Олена Лобода.

На час зимових свят ціна на м"ясо була стабільною. На нього був попит. Із 12–17 січня через зміни в митному законодавстві м"яса завозили в Україну мало. Ціна імпортної свинини зросла до 29 грн/кг.

— Імпортне м"ясо веземо з Німеччини та Польщі, — розповідає начальник відділу сировини Глобинського м"ясокомбінату Олександр Деменніков. — Коли ціна була дуже високою, вона для нас стала недоступною. Почали купувати українське м"ясо. Але воно також різко зросло в ціні на 2–3 гривні. Для підприємств з великими обертами це дуже відчутно.

На ринку м"ясо також дорожчатиме. Закупівельники скаржаться на малу кількість людей, які вирощують свиней і корів на продаж.

— Ціни на газ угору поповзли, на бензин, усе дорожчає, — каже продавець м"яса на Центральному ринку в Полтаві Володимир Панченко. — Людина біля корови наробиться хіба собі в збиток. Скотину тримати невигідно.


Молочна продукція.

— Ціна не росте, не знижується, — кажуть на Глобинському маслозаводі. — Із нового року молокозаводам держава перестала платити дотацію. До кінця січня мають вирішити, чи будуть її нараховувати в цьому році. Якщо дотації не буде — змушені будемо знизити закупівельну ціну на молоко від населення на 10–20 відсотків або ж збільшити вартість нашої продукції. Загалом, проблеми з сировиною немає. Потрібна лише підтримка держави.

Скотину тримати невигідно

На молокозаводі в селі Білоцерківка Великобагачанського району прогнозують незначне подорожчання молочних виробів. Будуть також закладати в ціну на молоко та сметану ціну на газ, яка для підприємства досі не виставлена. Нині завод приймає молоко від населення за 1,30 грн/л. Якщо державної дотації не буде, ціна може зменшитися на 20%.

— Або ж піднімемо ціни на молочну продукцію на полицях у магазині, — говорять на підприємстві.

Продавці на ринку запевняють, що встановлюватимуть ціну на молоко відповідно до матеріального стану покупців.


Риба. Ціна залежатиме від росту курсу долара та євро.

— Україна переважно купує рибу за кордоном, — каже начальник відділу збуту підприємства "Полтавариба" Валентина Кучеренко. — Зараз курс долара постійно скаче. Оптові закупівельники бояться купувати в портах рибу. Там стоять великі вантажі. Багато відмовляються оплачувати партії риби, бо вона може суттєво подешевшати. Будуть купувати, щойно курс стабілізується.

На підприємстві кажуть, така ситуація впливає на асортимент риби. В Україну везуть лише ходові сорти.

На ринку асортимент риби поки що не змінився, ціна також не зростає.

— Риба дорожчатиме, бо ми її беремо за валюту, — зауважує продавець Центрального ринку в Полтаві Наталія.


Олія. Дорожчатиме із січня до червня. У липні–серпні ціна зменшиться.

— Торік мали великий урожай соняшнику, — розповідає піар-менеджер "Укролії" Анатолій Пянковський. — Частина його зберігалася в спеціально пристосованих для цього приміщеннях і на складах олійних заводів. 25–30 відсотків урожаю — у звичайних амбарах.

Термін зберігання зерна в амбарах закінчується до кінця січня. Потім зерно соняшнику окислюється. Воно придатне лише на корм для тварин.

Через відсутність у державі нормальних складських приміщень заводи змушені купувати з нового року насіння соняшника за 1400 грн/т. До нового року ціна 1 т соняшнику була 800 грн. Така ситуація спостерігається з року в рік.

— Через ріст ціни на сировину змушені піднімати ціну на олію, — говорить Пянковський. — Найдорожчою олія буде в травні.


Яйця, кури. Ріст цін на птицю буде незначним. Яйця можуть подорожчати перед Великодніми святами.

— Зараз ціна на яйця стабілізувалася. Продаємо їх оптовикам по п"ять гривень за десяток, — розповідає начальник відділу збуту Полтавської птахофабрики Тетяна Кармазіна. — Маємо велику надію, що простоїмо з такими цінами до Пасхи.

Подешевшати може курятина. Якщо фабрики будуть затарені яйцями, вони віддадуть птицю на забій. Курятини буде більше, ніж заплановано.

— До долара ми не прив"язані суттєво, — говорить Кармазіна. — Навіть якщо енергоносії дорожчатимуть, їх частка в ціні на птицю незначна.

На ринку продавці кажуть, після зимових свят яйця навпаки подешевшали. Попит на них знизився.

— Зараз тримаємо ціну, бо кури не несуться, — каже продавчиня Ольга Олійник. — Із весни піде сезон і ціна падатиме.


Овочі. Дорожчатимуть вітчизняні й імпортні.

— Торгівля овочами залежить від ціни пального, тарифів на електроенергію та курсу долара, — пояснює директор "Полтавасадвінмаркет" Ірина Грінченко. — Із весни завозитимуть польську моркву, картоплю, зелену цибулю, часник. Усі великі поставники купують товар за долари, відповідно вони і нам піднімуть ціну. Засоби захисту рослин також купують за валюту. А це обов"язково відіб"ється на ціні овочів.

— Ціни на овочі не підвищуємо, бо після свят ніхто їх купувати не хоче, — бідкається підприємець Марина Гунько з Центрального ринку Полтави. — Городина подешевшала страшно. Торік кілограм моркви був п"ять гривень, зараз дві гривні. Люди беруть у магазинах готові салати. Хохли ліниві стали, не хотять самі варити.


Хліб. Ціна хліба залежить від збільшення вартості газу та електрики.

— Наш хліб подорожчав буквально на дві копійки, — кажуть у відділі маркетингу Кременчуцького хлібокомбінату. — Сировина в нас вітчизняна. Ріст курсу долара на нас не дуже впливає, а впливає загальна інфляція.

— Вийшов парадокс — ціна на хліб із початку року не зросла, але натомість підприємство за січень повинно розрахуватися за газ за новими тарифами, — коментують на Полтавському хлібозаводі N2. — Виходить, хліб з"їли, а розраховуватися будемо тільки зараз.



Найбільше подорожчає побутова техніка

Держава контролює ціни на 16 соціально важливих продуктів харчування. При надмірному їх рості можуть ввести меморандум на обмеження цін. В управлінні з питань розвитку споживчого ринку та сфери побутових послуг Полтавської облдержадміністрації кажуть, ріст цін на продукти буде незначним. Підприємства забезпечені сировиною в повному обсязі.

— Ціна на хліб залежить від вартості енергоносіїв, але там підвищення суттєвого не передбачається, — розповідає начальник управління Михайло Бугрій. — Постійно моніторимо ціни на основні соціальні продукти — м"ясо, молоко, олію, овочі. Молочна галузь зараз себе поводить трохи неадекватно, бо надої молока різко впали. Нині період розтелу. Навесні ціна на молоко зросте до 1,5–2 відсотки. Виплату дотації молокопереробним підприємствам можуть поновити.

Бугрій каже, на імпортну рослинну продукцію ціна ростиме. М"ясо — не дорожчатиме.

— Іде піст, — зауважує посадовець. — Навіть при рості ціни на сировину попит на м"ясну продукцію суттєво знизиться. Відповідно виробник не зможе завищувати вартості. Натомість слід чекати подорожчання риби. Подорожчання олійних культур буде сезонним і незначним. Треба чекати ріст цін на товари непродовольчої групи, зокрема побутову техніку. Залишки техніки розпродують, а нову купуватимуть уже за значно вищим курсом долара. Це відіб"ється на ціні. Меблеві фабрики, які працюють з імпортною сировиною, також піднімуть ціну.

Підприємства мають узгоджувати підняття цін

— Ми постійно відстежуємо ціни на продукти та можемо на них впливати, — говорить начальник Інспекції з контролю за цінами в Полтавській області Ірина Максимишина. — Існує регулювання оптових і роздрібних націнок. Є перелік продуктів харчування. Підприємство повинно повідомляти нас про їх подорожчання. Ми перевіряємо наскільки вмотивованим є такий ріст ціни. Якщо є порушення — вносимо зміни до статті витрат, а через це змінюється і сама вартість продукту.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняні харчі будуть дешевші за імпортні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі