вівторок, 30 квітня 2013 00:15

"Треба боротися не з забудовниками, а тими, хто видає земельні ділянки"

За останні два тижні у Полтаві розгорілися два будівельні скандали — на вул. Ляхова, 12а і Жовтневій, 46. Забудовники хочуть звести багатоповерхівки впритул до старих домів. У людей забирають двори і дитячі майданчики.

— Треба боротися не із забудовниками, а тими, хто видає земельні ділянки і дозволи на будівництво, тобто з міською владою, — пояснює 35-річний Андрій Тарапата, полтавський адвокат. — По всій Україні діє схема — представники будівельної компанії зустрічаються з мером, його заступниками, чи впливовою людиною з оточення міського голови і попередньо домовляються, що хочуть отримати земельну ділянку під будівництво за такою-то адресою. За вирішення питання готові віддячити хорошим гонораром. Коли доходить до технічної документації, дозволів із різних служб, усе знову вирішують гроші.

Чому більшість скандалів виникають у центральній частині міста?

— Отримати тут земельну ділянку хочуть більшість забудовників. На зведення багатоповерхівки витратять однаково хоч у мікрорайоні Браїлки, хоч у Сонячному парку біля Білої альтанки. Але житло у центрі коштує ледь не у два рази дорожче. При колишній владі будівельним фірмам було легше отримати ділянку під забудову, бо землі було більше. Нині всі гарні ділянки розібрані.

Як боротися?

— В ідеалі перед будь-якими роботами проводять громадські слухання. Ініціатор — забудовник, бо йому найбільше треба. Він обіцяє мешканцям щось зробити корисне. Якщо у двір прийшли будівельники і збираються копати, викликайте міліцію. Правоохоронці мають запитати у них, чи є дозволи. Не допомагає — звертайтеся у міськвиконком. За три-п'ять днів дадуть відповідь, чи є в забудовника необхідні документи. Далі — створювати ініціативну групу з мешканців і звертатися до суду. Потрібно визнати недійсним відведення землі міською радою. Якщо доб'єтеся цього, а будівництво продовжують, судіться за вчинення незаконних дій.

Чи можуть виділяти землю під будівництво, якщо на ній є приватизовані ділянки?

— Таке не можливо. Жильцям варто радитися з адвокатом. Бо, може бути, забудовник каже, отримав земельну ділянку, а насправді йому визначили за можливе відвести ділянку при умові узгодження з власниками. Тоді мусить викупити чи відшкодувати власність людей. Раджу йти на переговори. Якщо не погоджуватиметеся, забудовник може подати до суду, скажуть — створюємо робочі місця, зводимо житло, а нам перешкоджають. Суд стане на бік забудовника. Тоді землю оцінять нижче ринкової вартості, видадуть ділянку десь на окраїні. Або хтось "випадково" в'їде у гараж чи сарай трактором. Якщо будівлями користуєтеся більш як 15 років, звертайтеся до суду, щоб визнати право власності.

На Ляхова, 12а мешканцям заарештували квартири через протест проти забудовника.

— Перш ніж проводити акції, дізнайтеся, хто дав дозвіл, на якій підставі, чи законне будівництво. Якщо незаконне — ставте машини, перегороджуйте дороги, міліція вам допоможе. Якщо будують законно — страйкуйте перед міською радою, що виділила землю.

Зараз ви читаєте новину «"Треба боротися не з забудовниками, а тими, хто видає земельні ділянки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі