понеділок, 19 грудня 2011 06:15

Старим асфальтом вимощують двори та під'їзди

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Жителі села Малютинці Пирятинського району на трасі Київ — Харків, яку ремонтують до Євро 2012, купують у ремонтників старий асфальт. За КамАЗ платять від 800 грн до 1 тис.

Навпроти повороту на Малютинці гусеничний трактор розрівнює пісок. На узбіччі стоять чотири вагони, у них живуть дорожники.

Село за 1,5 км від траси. На вигоні 40-річний чоловік пасе індичат.

— Знайомий місяць тому поклав у дворі асфальт. Домовився з ремонтниками, — розказує.

Перестрибую багнюку й калюжі. Люди говорять, востаннє дорогу ремонтували навесні, але її швидко розбили трактори й вантажівки.

На центральній вулиці поряд зупиняється синя автівка. Звідти визирає худорлявий чоловік. Запитує, хто я. Представляється сільським головою, 39-річним Юрієм Вірченком.

— А чому ви на ремонт доріг асфальту з траси не купите? — питаю.

— Так це ж незаконно, — говорить. — Щороку ямковий ремонт робимо. А ті, хто собі в дворах заасфальтував, беруть усю відповідальність на себе.

Пропонує повозити селом. Відмовляюся, кажу, хочу поспілкуватися з людьми. Дві бокові вулиці без асфальту. На одній широка вибоїна. Машини об'їжджають її узбіччям. Біля трьох будинків під'їзди до дворів нещодавно заасфальтовані. Грудки змішані з щебенем, втрамбовані. В одному дворі асфальтована доріжка веде від воріт до вхідних дверей. Навпроти двір повністю заасфальтований.

Наприкінці вулиці до напіврозібраного ЗІЛа підходить місцевий 48-річний Сергій Бадя. Каже, асфальт продає вінницька бригада.

— Ремонтники на трасі зрізають старий настил. Його на переработку должни відвозить, а вони згружають на машини й сюди везуть.

Питаю, чому собі двір не заасфальтує.

— Дорого, не кожен собі позволить.

У селі говорять: ті, хто заасфальтував, мають власну справу або велике господарство.

— Там далі на виїзд Вовка живе. На молоковозі робе. То в них у дворі така грязь була, що не можна пролізти, — каже огрядна жінка в червоній куртці. — Так ото із хлопцями договорився й заасфальтував, щоб нормально машину можна було ставити. А на початку села живе полковник, вирощує кущі для саду й городу. Тоже асфальт поклав.

Доки спілкуюся, повз кілька разів проїжджає сільський голова. Пригальмовує, дивиться, з ким говорю.

4 год. блукаю селом. Налічую з десяток дворів із новим асфальтом. Називати прізвища тих, хто його купив, односельці не хочуть.

— Асфальтують багаті, — говорить 38-річний місцевий, не називається. — На трасі Київ — Харків треба поговорити з робочими. Ще й зроблять своїм котком.

На вул. Крупської біля одного з подвір'їв чоловік із сином лагодять залізні ворота. Від них до дороги тягнеться свіжий асфальт.

— Тебе що, з траси заслали?

— у чоловіка починають бігати очі. — Це за свій щьот проложили. Купляли не в дорожників, а на асфальтному заводі, — показує на доріжку. — Платили 300 гривень за тонну.

Швидко збирає інструменти, іде до хати.

Зараз ви читаєте новину «Старим асфальтом вимощують двори та під'їзди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі