понеділок, 08 квітня 2013 00:45

Проти будівництва кар'єру зібрали 10 тисяч підписів

Третій місяць у Кременчуці селяни пікетують сесії районної ради. Виступають проти будівництва кар'єру Біланівського гірничозбагачувального комбінату на території 15 місцевих сіл. Там живуть понад 2 тис. осіб. Через розробку кар'єру людей переселять.

— Зібрали близько 10 тисяч підписів, а влада плює в лице. Вопрос про будівництво кар'єру на сесії стали виносити на обговорення в пакеті з іншими, — говорить 53-річна Валентина Іванівна із села Бондарі Кременчуцького району. — Коли збираємося під вікнами райради, його знімають з розгляду й переносять на слєдующе засідання. Прийняти можуть на будь-якому.

Кар'єр матиме площу 6 тис. кв. км. Проходитиме територією сіл Базилуки, Колгоспна Гора, Солониці, Кияшки, Бондарі, Остапці, Заруддя, Василенки, Ревівка, Єристівка, Степівка, Михайлівка, Петрашівка, Щербухи і Найденівка.

— Представники комбінату за безцінь двори скуплять, а людей на вулицю викинуть, бо маємо закон про відчуження землі, — каже 50-річний Олександр Крижановський, голова громадської організації "З питань протидії корупції". — До селян приходить оцінщик від підприємства, пропонує за ділянку копійки. Якщо власник відмовляється, через рік її забирають просто так.

Спеціаліст з організації майнової та особистої безпеки Біланівського гірничозбагачувального комбінату 40-річний Микола Янчук розповідає, що місцевих переселять на територію Ялинцівської, Запсільської й Демидівської сільських рад, для них зведуть будинки або куплять квартири в Комсомольську чи Кременчуці на їх вибір.

— Розробка нового родовища дасть 23 тисячі робочих місць — шість наших й 17 від підрядних організацій, — каже Микола Янчук. — Наші працівники матимуть повний соцпакет.

У районній раді від коментарів відмовляються. Найближчим часом мер Кременчука Олег Бабаєв проведе засідання, на якому проект Кременчуцького району переглянуть.

Біланівський гірничозбагачувальний комбінат заснували 7 грудня 2009 року. Поки що він не має родовищ. Зараз на комбінаті працюють 59 осіб, готують матеріали розробки Біланівського і Галещинського родовищ залізистих кварцитів.

Зараз ви читаєте новину «Проти будівництва кар'єру зібрали 10 тисяч підписів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі