середа, 29 червня 2011 07:15

Надувна гірка здулася під дітьми

Автор: фото: Олексій Липоватий
  Уляна, 2,5 роки, стрибає на батуті в Сонячному парку Полтави. Батут обнесений високою сіткою. Він витримує навантаження до 120 кілограмів. Такі безпечні для дітей
Уляна, 2,5 роки, стрибає на батуті в Сонячному парку Полтави. Батут обнесений високою сіткою. Він витримує навантаження до 120 кілограмів. Такі безпечні для дітей

— Стала свідком, як у надувному батуті-гірці в парку раптово відключилася електрика, і він почав швидко здуватися, — розповідає полтавка Юлія. Прізвища не називає.

— Старші дітки, років по 5–7, повистрибували швиденько, а малюки, яким по два-три роки, не зрозуміли одразу, чого мами почали кричати, щоб швидше тікали. Одна жінка стрибнула на батут, щоб забрати доньку. Боялася, що її накриє. А дівчина, яка на вході гроші приймала, навіть не поворухнулася, щоб допомогти. Я і раніше свою дитину туди не пускала, а після побаченого тим паче.

У парку біля стадіону "Ворскла" поряд із гіркою — дитячий майданчик. На лавці сидять чотири жінки. Голосно розмовляють.

— Наші діти он попригали сьогодні на тій горці, — киває одна в бік атракціону. — Одна мала губу собі прикусила, інша подряпала палець і ногу.

— Нехарашо, шо ці горки ставлять у парку. Удовольствіє так собі. А малишня того не поніма. Раптом дитина сильно підпригне і вилетить на землю. Там високо. Гарантії безпеки ніякої. Он вибухнув же батут такий у Сімферополі, по телебаченню в новостях показували. Бо понаставляють на сонці, вони перегріваються.

Надувні гірки, басейни з кульками, батути стоять у всіх мікрорайонах міста. Переважно їх розміщують у парках, біля дитячих майданчиків. Батьки жаліються, так роблять навмисне, щоб заманювати дітей.

— Раніше з дітьми часто ходили на площадку гуляти, — розповідає полтавка Оксана Марчук, матір 6-річної Дарини та 8-річного Володимира. — Зараз поряд поставили гірку, діти просяться. А там беруть 20 гривень за 20 хвилин. Витрачати кілька разів на тиждень по 40 гривень — забагато як для мене. Тому тепер на майданчику буваємо значно рідше.

Працівники дитячих атракціонів кажуть, випадків, коли діти травмувалися, у них не було. Координати власників надавати відмовляються.

— Завжди рано приходжу на роботу, щоб підготувати надувну гірку, — розказує 40-річна Світлана. Вона другий рік працює на розважальному об'єкті. — Надуваю її за 20 хвилин, потім мию. Хазяїн постійно приходить, контролює.

Працівниця говорить, на гірку пускають дітей із 3 років, якщо менші — йдуть із батьками. За 10 хв. платять 10 грн. У місті є ціна й 15 грн. Вартість залежить від оренди місця та плати за електроенергію.

— Зараз попит на такі атракціони впав. Вони стоять у кожному парку, — продовжує Світлана.

Дозвіл на розміщення надувних атракціонів у Полтаві видає міська рада. Там кажуть, доцільність їх у певному місці вивчає комісія, потрібне також погодження управління культури.

— Ми контролюємо атракціони підвищеної небезпеки, що з електричним приводом, — пояснює 34-річний Володимир Сокур із відділу управління Держгірпромнагляду в Полтавській області. — На надувні це правило не розповсюджується. Виробники укомплектовують батути інструкцією з експлуатації. Згідно з нею їх повинні встановлювати й монтувати. Власники вивішують правила користування атракціоном. Ми можемо втрутитися та проконтролювати, якщо є скарги на роботу пристрою або цього вимагає міліція чи прокуратура. Стосовно міських паркових атракціонів — усі перевірені експертами й допущені до використання.

У Полтавській обласній міліції кажуть, якщо дитина травмувалася на атракціоні, варто скаржитися в міліцію.

— Відповідальність за техніку безпеки на надувних атракціонах цілком лежить на власникові, — говорить Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції. — Якщо ж дитина отримає середні або тяжкі тілесні ушкодження, батьки мають право звернутися у правоохоронні органи і в суд. Він призначить покарання власникові, суму компенсації.

Зараз ви читаєте новину «Надувна гірка здулася під дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі