четвер, 27 серпня 2009 18:34

Національний банк мітить доларом у десятку?

Експерти констатують, що напередодні президентських виборів ситуація на валютному ринку вийшла за рамки економічних законів і почала підкорятися суто політичним інтересам певних осіб.

За словами заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, маючи прямі й монопольні важелі впливу на діяльність Національного банку України, Віктор Ющенко затіяв досить небезпечну валютну гру. Її правила прості: чим сильніше зростання долара ударить по населенню, тим вище буде його незадоволеність діяльністю влади. А з останньою пов"язують уряд. Навряд чи хтось вникатиме в те, що, згідно з чинною Конституцією, Кабінет Міністрів не має жодного впливу на діяльність НБУ, а от президент цілком законно управляє діями фінансового регулювальника. Отже, несе повну відповідальність за ситуацію з курсом гривні.

— Судячи з останніх подій, глава держави і його команда мають намір скористатися своїми можливостями впливати на процеси в курсовому сегменті фінансового ринку для створення штучного подразника виборців, — стверджує експерт.

На підтвердження своїх слів Олексій  Голобуцький наводить такий приклад. Віктор Ющенко публічно звернувся до голови правління Нацбанку Володимира Стельмаха з гнівним листом. До 28 липня НБУ близько двох тижнів не продавав дешевий долар на міжбанківському ринку, внаслідок чого гривня подешевшала в середньому на 40 коп. У посланні президент вимагає усунути загрози стабільності національної валюти. Крім того, ухвалити заходи з ліквідації заборгованостей комерційних банків перед клієнтами щодо повернення депозитних вкладів, терміни яких вже закінчилися.

Затіяв досить небезпечну валютну гру

Фахівець звертає увагу на два нюанси. По-перше, президент підтверджує свою причетність до безвідповідальної політики головної фінустанови країни. По-друге, намагається одночасно дистанціюватися від подальших курсових провокацій, які неодмінно будуть аж до виборів глави держави. Інакше, якби гарант дійсно хотів вирівняти ситуацію в банківському секторі, подібні листи не піддавалися б широкому розголосу.

— Стельмах як голова Нацбанку повинен беззаперечно виконувати доручення президента. Якби була можливість стабілізувати курс гривні, Віктор Андрійович дав би відповідне доручення, і воно було б виконане протягом декількох годин, — каже експерт.

Зараз ви читаєте новину «Національний банк мітить доларом у десятку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі