четвер, 24 червня 2010 20:00

"На природу одягайте світлий одяг"

Автор: фото: Вікторія ДОРОШЕНКО
  Марія Катеренчук із Полтавської міської санстанції: ”Для малярії характерне підвищення температури кожні три-чотири дні”
Марія Катеренчук із Полтавської міської санстанції: ”Для малярії характерне підвищення температури кожні три-чотири дні”

Полтавці відзначають, місця укусів комарів чи інших комах усе частіше стали червоніти і набрякати. Згадують, раніше такого не було.

Торік у Полтаві зафіксували п"ять випадків бореліозу — зараження людей через укуси кліщів, про які десятиліття тому навіть і не чули, говорить 56-річна Марія Катеренчук, завідувачка епідвідділу міської санстанції:

— Збільшилася кількість заражень личинками глистів. Фіксують захворювання хворобою Лайма, або кліщовим бореліозом, — інфекційним захворюванням, що вражає шкіру та нервову систему. Цьогоріч уже двоє мають такий діагноз. За п"ять місяців цього року кліщі присмокталися до 105 жителів Полтави, 100 з них — діти. Багато не звертаються до лікарів.

Від яких комах можна заразитися?

— Зазвичай комахи переносять хвороби людині, перед тим напившися крові з тварини. Від укусів кліщів та ґедзів можуть бути енцефаліт, гарячки. Комарі переносять личинки глистів. Людина є кінцевим хазяїном цього паразита, від людини до людини вони не передаються. А ось малярія, якою можуть заразити комарі, передається. В Україні малярія тільки завозна. Але в нас є багато факторів, які можуть сприяти її розповсюдженню.

Які симптоми цих захворювань?

— Для всіх інфекційних захворювань характерні загальноінтоксикаційні симптоми: почервоніння в місцях укусів, підвищена температура тіла, головний біль, біль у м"язах та очах, слабкість, запаморочення, лихоманка. Для малярії ще характерне підвищення температури кожні три-чотири дні. За останні роки в Україні збільшилася кількість так званих бореліозів, лаймбореліозів чи хвороби Лайма — це захворювання, які не так швидко проявляються — можуть і через місяць-два після укусу кліща.

Комахи переносять хвороби людині, перед тим напившися крові з тварини

Як уберегтися від укусів?

— Знищувати комах у помешканні. На природу одягатися так, щоб було якомога менше відкритих частин тіла, у світлий одяг, щоб було видно комах. Після лісу ретельно передивіться тіло. Кліщів шукайте на комірцях, манжетах, швах та складках одягу. Знайшли всмоктаного в тіло кліща — краще звернутися відразу до лікаря. Бо самолікуванням можете завдати собі шкоди. Скажімо, ви ніби вийняли кліща з тіла. Але там можуть зостатися його лапи чи голова. Це призведе до загноювання, зараження організму і навіть смерті.

Як правильно користуватися препаратами від комах?

— Дуже багато спеціальних гелів, спреїв та кремів. Але обов"язково слід чітко дотримуватися інструкцій до них. Краще всього купувати ці препарати в аптеках. Є спеціальні засоби для захисту дітей. Нанесена на одяг захисна речовина діє до трьох днів. Безпосередньо на тіло можна наносити не більше трьох-чотирьох разів на день. Коли повертаєтеся додому, змийте ті засоби.

Зараз ви читаєте новину «"На природу одягайте світлий одяг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі