четвер, 14 серпня 2008 17:17

На полювання краще йти із собаками

9 серпня о 18.00 відкрився сезон полювання на пернату дичину. Він триватиме до 28 грудня. За традицією мисливці села Погреби Глобинського району збираються за населеним пунктом під старою грушею. Ставлять намет та варять юшку.

— Як довариться, виллємо туди сто грам горілки для смаку та перемішаємо найбільш обгорілим поліном. Обов"язково додамо старе сало, — каже керівник Погребівської організації Товариства мисливців і рибалок Микола Коноваленко, 55 років. — Полювання на пернатих — це більше для відпочинку, от на пушину — то вже серйозніше.

Мисливці розповідають, що очікування полювання не зрівняти навіть з переглядом чемпіонату з футболу. До відкриття готуються, як до весілля.

— Відкриття полювання для нас — святий день. Після першої підстреленої дичини, випиваємо чарку — "по крові" — на вдачу. Відчуваю азарт, коли підпускаю качку на 30–40 метрів, а як підстрелю — такий вибух адреналіну отримую, що пояснить словами не можу, — сміється Олег Стрижак, 36 років, із Глобиного.

Мисливці полюватимуть на пернатих щосереди, щосуботи та щонеділі в польових та болотних угіддях. Цього року дозволено полювати на качок, куликів, лисок, голубів, перепілку, сіру та білолобу гуску, гуменника. Із 20 вересня можна буде полювати на качок: нерозня та широконіску. Із 4 жовтня на фазана.

— В основному мисливці полюють на качок, гусок та голубів, — розповідає мисливствознавець обласної організації товариства мисливців і рибалок 30-річний Валерій Павленко. — Мисливці, які мають лягавих собак — спаніелів, курцхаарів, дратхаарів, поінтнерів полюють на перепілку, голуба на полях. Із собаками на полюванні краще, з ними можна ходити по мілководдю. Якщо птиця впаде в кущі чи очерет, собака полізе й дістане. А сам спробуй її знайди.

За день в угіддях УТМР мисливець може вполювати не більше трьох гусей, п"яти-семи лисок, десяти куликів, 15 голубів та перепілок. За кожну зайву впольовану голову він сплатить 100 грн штрафу.

— Є браконьєри, яким все одно куди стрілять, чи по оленю, чи по зайцю. Із початку року єгері знайшли трьох лосів, від яких залишилися тільки шкура та ратички, — каже Валерій. — Сучасні мисливці в збройному магазині купляють навіть оптику нічного бачення. Думають, навіщо ходити по полях, коли можна сидіти в кукурудзі та стріляти по зайцях? Серед мисливців найпоширенішою зброєю є гладкоствольна "іжевка" іжевського заводу. Але й з п"ятизарядками полюють. В одного чоловіка з Полтавщини є зроблена на замовлення рушниця, оброблена золотом і сріблом із золотим гравіруванням за півмільйона гривень.

Усього в Полтавській області зареєстровано приблизно 16 тис. мисливців. Із них близько 12 тис. придбали відстрілочні картки для цьогорічного полювання на птахів.

— На пернатих найкраще полювати в Кобеляцькому, Кременчуцькому, Глобинському, Семенівському. Оржицькому районах, їх тут найбільше, — каже Павленко. — Качки, гуси є в кожному районі. Але багато їх біля великої води: Кременчуцького водосховища, запливів річок Ворскла та Сула. Найменше сірої качки. Вона перелітна. З"являється в кінці вересня під час міграції.

Із 1 липня по 31 жовтня триває полювання на самця косулі. 1 вересня  відкриється полювання на самців і самок кабана, лані, європейських оленів, плямистого лося, муфлона, самок косулі. Завершується сезон 28 грудня.

Перед кожним полюванням купують відстрілочну картку

— Щоб стати мисливцем, потрібно отримати спеціальне посвідчення, — розповідає інструктор УТМР Ніна Дяченко. — Його може отримати будь-хто віком від 18 років в Обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Воно коштує дев"яносто гривень.
Тут же майбутні мисливці на комп"ютері складають іспит у формі тестів. Дозвіл на зброю одержують за місцем проживання в райвідділі внутрішніх справ у інспектора з дозвільної системи.
— Дозвіл на зброю може отримати особа віком від 21 року. До цього часу хлопець може ходити на полювання, але стріляти йому заборонено, — каже Дяченко. — Потім людина проходить одноденне навчання в Обласному управлінні міністерства внутрішніх справ. Їй виписують дозвіл на придбання. Після реєстрації зброї дають дозвіл на її зберігання та носіння.
В обласній організації товариства мисливців та рибалок мисливець ознайомлюється зі статутом УТМР. Платить вступний та членський внесок у розмірі 80 та 70 грн.
Для допуску до полювань мисливець зобов"язаний купити відстрілочну картку. Одноденна картка на пернату дичину коштує 30–50 грн. Сезонна 70–150 грн у залежності від району, в якому полюватиме.

Зараз ви читаєте новину «На полювання краще йти із собаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі