четвер, 03 березня 2011 18:33

Молоко розвозять по квартирах

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Житель Любівщини Микола Сінельник привіз молоко до Миргорода для продажу у мікрорайоні неподалік вулиці Гурамішвілі. Тут він має чотирьох постійних клієнтів
Житель Любівщини Микола Сінельник привіз молоко до Миргорода для продажу у мікрорайоні неподалік вулиці Гурамішвілі. Тут він має чотирьох постійних клієнтів

У Миргородському районі селяни знайшли новий спосіб продавати молоко. Об'єднуються з односельцями, які мають транспорт, шукають у місті постійних покупців. Молоко розвозять по квартирах.

— Десь перед Новим роком зайшла до мене сусідка. Каже, чоловік із Шахворостівки молоко пропонує, не хочеш стати його клієнтом. Я погодилася. Не жалкую, — розповідає мешканка будинку на вул. Багачанській. Не називається. — Живу на шостому етажі. Молоко приносить у квартиру. У під'їзді в нього купують душ вісім. Я беру раз на тиждень 3-літрову банку за 18 гривень. Прошу вечірнє. У ньому більше жиру. Ставлю у холодильник. Коли зсядеться, знімаю вершок. Сметани до півлітра маю. У магазині за неї віддала би 8 гривень, за літр молока стільки ж. А так економлю не менше 10 гривень.

Молокопереробні підприємства у населення закуповують молоко по ціні 2–2,3 грн/л. На місцевому ринку за літр просять 7–10 грн.

— У Миргород почав возити недавно. Життя заставило, — каже 75-річний Микола Сінельник із села Любівщина. — Раніше було три корови, тепер їх тримати невигідно. Маємо одну, може, й ту здамо. Переробники скуповують молоко за безцінь. Комбікорми ростуть у ціні кожен день, а на самому сіні багато не надоїш.

Селяни неохоче розповідають про прибутки.

— Учора у сусіда була податкова. У селюка від роботи спина не розгинається, руки, мов шкурбани. А як заробить гривню, так налоговики тут як тут, — говорить житель села Деркачі. Просить не називати його. Возить до Миргорода молоко власним "жигулем". — Маю корову, молоко беру у сусідів. До міста привожу 12–15 3-літрових банок. За один привіз заробляю 300 гривень. Якби здавав заготівельникам, за стільки ж молока мав би 80 гривень.

Спеціалісти відзначають: поголів'я корів зменшується щороку. Причина — низька закупівельна ціна на молоко та збільшення вартості кормів.

"З однієї корови не заробиш. Навіть на бензин не відіб'ється"

У Гадячі селяни продають молоко з машин. Їздять біля дворів, гукають господарів. За літр просять 6 грн. Парене віддають за 7–8 грн.

— Молоко збираю із шести дворів. А городянам кажу, що все своє, від однієї корови. Інакше брати не захочуть. Люди зараз балувані. З однієї корови нічого не заробиш, навіть бензин не відіб'ється, — розповідає Наталія. Прізвище і село просить не називати. У Гадячі має дві точки. — Замовляють парене молоко, сир. Дома парю у великій каструлі півдня, потім розливаю по банках. Багато людей відмовляються брати у бутилках, то маю возитися з банками. Молоко збираю у родичів і сусідів по 4 гривні за літр. Вони задоволені, бо гроші віддаю зразу і більше, ніж у заготівельників. Продаю по 6, парене по 7–8 гривень. У неділю дорожче. Із чоловіком не працюємо. Нас навіть із біржі зняли, бо маємо такий бізнес.

 

Зараз ви читаєте новину «Молоко розвозять по квартирах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі