четвер, 11 лютого 2010 16:40

Будинок Наталії Слинько затопили талі води

Автор: фото: Іванна СЕРДЮЧЕНКО
  Полтавка Наталія Слинько з донькою Іриною вичерпує талу воду з кімнати у приватному будинку на Подолі. На дивані сидить онука господарки Марія
Полтавка Наталія Слинько з донькою Іриною вичерпує талу воду з кімнати у приватному будинку на Подолі. На дивані сидить онука господарки Марія

"Якого хабара і кому треба дати, щоб не потонути? Скільки мучитися? Постійно талі води з усього Подолу підтоплюють мій двір і хату, а чиновникам байдуже, — обурюється полтавка Наталія Слинько, 47 років. Два тижні тому в її будинку в пров. Авіаційному, 1б стояв 20-сантиметровий шар води. — Дочка лягла відпочити біля дитини, а як встала — і вступила у воду. З-під шафи ніби хвилі накочувалися в хату".

1 лютого близько 14.00 у великій кімнаті крізь долівку почала проступати вода. Наталія Іванівна з доньками Іриною і Юлією вичерпували її відрами. Доки дорослі працювали, онуки 2-річний Михайло і Олег, 4 роки, бродили у крижаній воді. Довелося їх відвести до чужих людей. 2-річну Марію на дивані обклали подушками.

Комунальники пообіцяли допомогти. Машина того ж дня не приїхала. Уночі пішов дощ. Вода піднімалася, її не встигали виносити з хати. Виливали через вікна.

Машина приїхала вранці, за 40 хв. набрала повну бочку.

— Цього вистачило на 2 години. Вода швидко прибувала. Затопило всі кімнати.

Родичі зібрали по сусідах шланги й електромотором викачали воду з будинку. Наталія Іванівна застудилася. В онуків нежить і кашель.

— Я за чоловіком військовим 15 років по гарнізонах їздила. Він пити почав. Розлучилися. Залишилася з двома дітьми серед вулиці. Скиталася три роки по чужих хатах. Тоді брат допоміг із кредитом, і я купила цю хатку. Стара, мала, поганенька, а своя. Якби не ця вода, то й жити можна.

За свої гроші зробили дренаж і проклали труби до річки

Неподалік у пров. Високому міські комунальники вирили водовідвідну канаву загального користування, котра має забирати воду і з Авіаційного. Та місцеві кажуть: цього недостатньо.

— І наш будинок підтоплювало, — розповідає сусід Слиньків Віталій Порох, 55 років, що живе в Авіаційному, 3б. — Ми за свої гроші зробили дренаж і проклали труби до річки Тарапуньки. Та коли високий рівень талих вод, у хаті все одно мокріє. Сусідці пропонували прокласти трубу через дорогу і зробити відведення також у річку. Навіть на труби хотіли скинутися. Треба 1000 гривень. Та Наталія вперлася: хоче зробити відкриту канаву. А це неможливо. Провулок завузький, і поряд прокладені комунікації.

Сусіди розповідають, у цьому районі через талі води потерпають майже всі. Міська влада проблему вирішує тільки на папері. Тому кожен рятується самотужки. Підсипають землею подвір"я, викопують канави по периметру.

У комунальному відділі Ленінського району підтвердили, що будинок Наталії Слинько — у зоні підтоплення.

— Ми можемо дати дозвіл на підведення води. Виконком за бюджетні гроші не обслуговує жителів приватного сектора, — каже начальник відділу Галина Козир. — Будинок розташований нижче рівня дороги. Коли ми приїздили на виклик, 20 сантиметрів води у хаті не було. Чому топить тільки Слинько? Бо вона не приймає мір, а тільки жде, що їй хтось щось зробить. І дітей привезла заради цього цирку.

Комунальники радять Наталії Іванівні поставити у дворі електромотори й відкачувати талу воду в Тарапуньку.

Зараз ви читаєте новину «Будинок Наталії Слинько затопили талі води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі