пʼятниця, 04 квітня 2008 18:15

Богдан Чернявський відмовився грати Гоголя на корпоративах

Автор: фото: Олег ЖУРАВЛЬОВ
  Актор Богдан Чернявський у ролі Гоголя: ”Коли спілкуюся з людьми на ярмарку, зважую кожне слово. Вони уявляють, ніби спілкуються з письменником”
Актор Богдан Чернявський у ролі Гоголя: ”Коли спілкуюся з людьми на ярмарку, зважую кожне слово. Вони уявляють, ніби спілкуються з письменником”

Уперше в Полтавському театрі ім. Гоголя проходить всеукраїнський фестиваль "Браво, Гоголь". Відкрили його прем"єрою "Вій" із 35-річним Богданом Чернявським у головній ролі бурсака Хоми Брута. П"ять років актор грав Гоголя, та цього разу відмовився від участі у святкуванні дня народження письменника 1 квітня.

— Забагато Гоголя стало останнім часом, — пояснює Чернявський. — Дзвонять люди і кажуть — треба побути Гоголем. Часто на корпоративах. Можна одягнути костюм і заробити гроші. Але після того як на ярмарку зустрічаєшся з президентом, відомими людьми, відчуваєш відповідальність за цей образ.

Хто до вас грав Гоголя?

— Актор Валерій Івакін. 2003 року я його замінив. Почав також грати письменника у "Вечорах на хуторі поблизу Диканьки" Полтавського театру.

Вас обрали через схожість?

— Не можу сказати, що дуже схожий. Це усе грим і перука.

На цьогорічному Сорочинському ярмарку ви будете Гоголем?

— На Сорочинцях гратиму, бо це моя місія. Відчуваю, що Гоголь — містична особа. Це навіть не роль. Коли спілкуюся з людьми на ярмарку, зважую кожне слово. Вони уявляють, ніби спілкуються з письменником.

Де, окрім Сорочинців, грали Гоголя?

— Торік у жовтні московський телеканал "Культура" знімав фільм про письменника на десять серій. Його покажуть у травні. Зйомки були в Росії, Італії, у гоголівських місцях на Полтавщині. Знімали сцену в Диканьці в Миколаївській церкві. Там матері письменника було видіння, після якого вона завагітніла Миколою. Священик не схотів пускати до храму. Ледь умовили. Коли все зробили, я поставив свічку та замовив панахиду за Гоголем. Після того як відрізало — жодного корпоративу чи заходу не проводив.

Як ваш кар"єрний шлях?

— Раніше грав у Харківському театрі юного глядача. Отримав кращого актора року за роль Мауглі. Нині восьмий рік працюю в Полтавському театрі Гоголя. Грав Шельменка-денщика, Голохвастова.

Моя дружина Ольга — молода актриса театру імені Гоголя. Мама Галина — режисер народного театру при Палаці культури Полтавського турбомеханічного заводу. Батько Віктор багато років працював на радіо журналістом, він — актор-аматор.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Чернявський відмовився грати Гоголя на корпоративах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі