середа, 21 квітня 2021 10:07

З'явилася військова служба в особливий період. Що передбачає закон

З'явилася військова служба в особливий період. Що передбачає закон
На одному з навчальних зборів резервістів. Фото: Міністерство оборони

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів в особливий період. Про це в середу повідомив сайт глави держави.

Закон запроваджує новий різновид військової служби.

Отже, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби в резерві та / або зараховані до оперативного резерву.

Рішення про призов ухвалюватиме верховний головнокомандувач ЗСУ за поданням головнокомандувача. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, терміни, порядок проведення призову.

На громадян, яких призиватимуть, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові й освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, гарантії в сприянні працевлаштуванню для молодих людей упродовж шести місяців після закінчення такої служби.

На базі військкоматів створять територіальні центри комплектування й соціальної підтримки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський окупант знову стріляє на Донбасі

Удосконалюється військовий облік резервістів також завдяки автоматизованій інформаційно-телекомунікаційній системі "Оберіг" (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів).

Запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період, від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

"Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (навченими військовими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації.

Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час воєнної агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони й учасно реагувати на раптові загрози національній безпеці", - пояснюється на сайті президента.

З різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять російські збройні сили нарощують війська поблизу державного кордону України - на півночі, сході та півдні, заявляв головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

Президент Володимир Зеленський закликав українців не панікувати.

Зараз ви читаєте новину «З'явилася військова служба в особливий період. Що передбачає закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі