неділя, 25 серпня 2024 18:59

Зеленський запропонував Індії провести Другий саміт миру: однак поставив одну умову

Зеленський запропонував Індії провести Другий саміт миру: однак поставив одну умову
23 серпня прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до України з офіційним візитом. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський виступає за проведення другого Саміту миру в одній з країн Глобального півдня.

Глава держави запропонував його провести Індії. Про це він заявив в інтерв'ю представникам індійських ЗМІ.

"Я дійсно вважаю, що другий Саміт миру повинен бути в одній з країн, бажано, Глобального півдня. І ми дуже відкриті. Є країни, такі як Саудівська Аравія, Катар, як Туреччина (Швейцарія також, але це інший напрямок), з якими ми ведемо перемовини щодо другого саміту", - зазначив він.

За словами Зеленського, Індія - це велика країна з великою демократією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський закликав Індію не купувати російську нафту

"Я абсолютно підтримую і поділився цим з прем'єр-міністром Моді, щоб провести Глобальний саміт миру в Індії. Це велика країна, велика демократія. Але я хочу бути відвертим. Це стосується не тільки Індії, але будь-якої держави, яка б позитивно ставилася до прийняття саміту - ми не зможемо провести Саміт миру в країні, яка поки не приєдналася до комюніке саміту. Ніхто ні на кого не тисне, але це логічно", - зауважив він.

Зеленський розповів, що обговорював із індійським прем'єром Нарендрою Моді всі питання комюніке першого Саміту миру і всі питання, які там обговорювалися.

"Що стосується дітей. Є кілька країн, які хочуть допомагати в цьому питанні. Їх ніколи не буде достатньо. Ми будем задоволені, якщо Індія доєднається до цього пункту формули - повернення дітей, до гуманітарного. З точки зору нейтральності вашого статусу", - зазначив президент.

Зеленський додав, що хоча жоден з пунктів і жоден з тих сигналів, які були на саміті, не стосується зброї, то Індія може обрати будь-який з цих пунктів.

"Доєднатися до будь-якої тематики і може приходити зі своїм баченням, зі своїми поглядами, тощо. Ми готові до відкритого чесного діалогу", - підкреслив президент України.

Україна та Індія 23 серпня підписали чотири документи про співпрацю між країнами.

Зокрема, були підписані документи про співпрацю у культурі, медицині, аграрній сфері та гуманітарних відносинах. Повний текст опублікувала пресслужба Офісу президента.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський запропонував Індії провести Другий саміт миру: однак поставив одну умову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі