неділя, 24 квітня 2022 20:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зараз у нас почнеться більш активна партизанська діяльність" – військовий експерт

"Зараз у нас почнеться більш активна партизанська діяльність" – військовий експерт
Україна змогла вчасно зреагувати на загрози, пояснює Віктор Ягун. Фото: "Рубрика"

Україна за 60 днів боротьби у повномасштабній війні з Російською Федерацією впоралася із загрозами, попри помилки у перші дні. Збройні сили знають ворога та його плани і готові швидко реагувати. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

"Ми існуємо і не дали здійснити бліцкриг – значить впоралися нормально. У перші дні були деякі провальні ситуації, бо ніхто не думав, що без мільйонної армії та значних ресурсів росіяни попруть з п'яти боків одночасно. Ми трохи схибили на півночі, бо ніхто не думав, що вони підуть через Чорнобильську зону. Щось пішло не так на півдні. З цим треба буде розібратися одразу після перемоги. Зараз ми перегрупувалися, розуміємо, хто наш ворог і де він. Ми з цієї війни точно вийдемо переможцями і станемо сильнішими", – говорить Ягун.

Україна змогла вчасно зреагувати на загрози, пояснює експерт.

"Швидко зібралася тероборона і їм роздали зброю. ЗСУ змогли швидко перегрупуватися. Ми зберегли свою авіацію. У нас немає таких шалених втрат, на які розраховував ворог. Немає зрад та відвертих диверсій у війську. Зараз у нас почнеться більш активна партизанська діяльність, і вона ворогу вже дуже дошкуляє", – наголошує Ягун.

Росіяни хотіли захопити Україну за три дні, бо вони живуть у паралельному світі, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це мобільна оборона" – аналітик пояснив, чому ЗСУ доводиться тактично відступати

"Путін вважав, що буде теж саме, що в Криму 2014-го. Ніхто не чекав, що російські колони так добре горять. Були кілька генералів, які розуміли, куди Росія лізе. Вони написали відкритий лист, бо знали, що президенту РФ передають абсурдну інформацію. Але їх ніхто не чув. Вся ця війна базувалася на тому абсурді, що росіяни показують у себе на телебаченні. ЗСУ за вісім років – це зовсім інші Збройні сили. І поліція, і СБУ змінилися також", – пояснює Ягун.

Росіяни зараз публічно заявили, що відмовляються від штурму заводу "Азовсталь", де обороняються захисники Маріуполя. Зробили так з двох причин, каже експерт.

"По-перше, у них закінчуються штурмові підрозділи, які тануть на очах. Вони їх збирають по всьому світу – сирійців, еритрейців. А сили спеціальних операцій, десант, морська піхота всі кудись зникли і замінити їх немає чим. Тому у Кремлі вирішили поставити у Маріуполі росгвардію, щоб далі блокувати місто. А боєздатні частини кинути на інші ділянки на Донбасі. Другий момент – росіяни просто почали боятися того, що Зеленський пообіцяв припинення усіх перемовин, якщо знищать оборонців Маріуполя та цивільних", – говорить Ягун.

Водночас росіяни від своїх планів не відмовляться, наголошує експерт.

"Зараз навіть говорять про те, щоб йти у Молдову. У цих людей немає адекватності. Як тільки вони почнуть говорити про мир – це означатиме одне. У них закінчилися сили. Вони намагатимуться затягнути нас у перемир'я, а в той час закріплюватимуться на захоплених територіях", – додає Ягун.

24 лютого Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. О 4:00 ранку російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривали майже на всьому периметру державного кордону та в багатьох містах.

Окупаційна армія Російської Федерації під час другої фази "спецоперації" планує встановити повний контроль над Донбасом і Південною Україною. Також забезпечити коридор до окупованого нею Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз у нас почнеться більш активна партизанська діяльність" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі