пʼятниця, 19 травня 2023 18:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Війна не була вибором українців": Зеленський звернувся до учасників саміту Ліги арабських держав

"Війна не була вибором українців": Зеленський звернувся до учасників саміту Ліги арабських держав
Президент Володимир Зеленський звернувся до учасників саміту Ліги арабських держав, де Україна вперше бере участь в статусі почесного гостя. Фото: скріншот з відео

У п'ятницю, 19 травня, президент Володимир Зеленський звернувся до учасників саміту Ліги арабських держав, де Україна вперше бере участь в статусі почесного гостя.

Глава держави наголосив, що війна ніколи не була вибором українців. Звернення президент оприлюднив у Telegram.

"Війна ніколи не була вибором українців. Наші війська не йшли до чужих земель, ми не займаємося анексіями й грабуванням ресурсів інших народів. Але ми ніколи й не підкоримося будь-яким чужинцям та колонізаторам. Тому ми боремось! І я впевнений, що цю нашу головну емоцію зрозуміють усі ваші народи", – сказав Зеленський.

Президент висловив впевненість у тому, що всі народи арабських держав це зрозуміють.

"І головний заклик, який хочу залишити тут, у Джедді. Шляхетний заклик до всіх вас – сприяти захисту наших людей, включно з українською мусульманською спільнотою!", – сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прибув до Саудівської Аравії і розповів про свої плани

Зеленський нагадав, що Крим став першим, хто постраждав від російської окупації, і досі більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, – це саме мусульмани.

"Разом зі мною тут – високоповажний Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу, одного з корінних народів України. Їхній дім – це Крим, осередок мусульманської культури в Україні. Століттями кримськотатарський народ був і має залишитися невідʼємною та сильною складовою мусульманської спільноти світу", – наголосив він.

Президент зазначив, що Україна вже має позитивний досвід із Саудівською Аравією – щодо звільнення наших людей, захоплених Росією.

"Ми можемо розширити цей досвід! І навіть якщо тут, на саміті, є люди, які мають інший погляд на війну, що відбувається на нашій землі, називаючи її конфліктом, я впевнений: ми всі можемо бути єдині в тому, щоб урятувати з кліток російських тюрем наших людей", – сказав він.

Зеленський також сказав, що кожній із почесних делегацій передали документ їхньою мовою із десятьма пунктами формули миру.

"Будь ласка, ви можете обрати той напрям, який ви вважаєте доцільним. І я буду вдячний кожному з вас, хто обере саме напрям порятунку людей, яких утримують у російській неволі. Тому я запрошую всіх, хто поважає мир, долучитися до реалізації формули миру й таким чином зменшити ворожнечу та війни, страждання і зло", – підкреслив президент.

У п'ятницю, 19 травня, президент України Володимир Зеленський зустрівся зі Спадкоємним принцом, прем'єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Український лідер подякував йому за запрошення взяти участь у саміті Ліги арабських держав як почесний гість. Про це Зеленський написав у Telegram.

Зеленський відзначив успішну участь Саудівської Аравії у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених.

Зараз ви читаєте новину «"Війна не була вибором українців": Зеленський звернувся до учасників саміту Ліги арабських держав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі