пʼятниця, 21 жовтня 2022 14:49

Відставка Трасс: що це значить для України й чи можливе повернення Джонсона

Відставка Трасс: що це значить для України й чи можливе повернення Джонсона
Зараз консерватори мають більшість у парламенті і тому можуть просто змінити свого лідера, наголошує Олексій Їжак. Фото: Facebook

Прем'єрка Британії Ліз Трасс оголосила про наміри подати у відставку після шести тижнів перебування на посаді. На підтримку України політична турбулентність у Лондоні не вплине. Новий прем'єр продовжить цю лінію міжнародної політики Британії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт у міжнародній політиці Олексій Їжак.

"Україні нічого не загрожує, окрім загальної ситуації турбулентності серед партнерів. Проблема схожа на суто внутрішню і навіть партійну. Там були проблеми з тим, що Трасс ухвалила неправильні економічні рішення. І вона це визнала. Світова економіка перебуває у важкому стані, всі балансують на межі рецесії. Країни по-різному виходять із цього. У Британії ще є економічні проблеми після брекзиту. Загалом є проблеми в Консервативній партії, і це відчувається в політиці країни", – говорить Їжак.

Зараз консерватори мають більшість у парламенті й тому можуть просто змінити свого лідера, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можливі блекаути цілих регіонів" – експерт про наслідки російського енергетичного тероризму

"Він стане прем'єром. Якщо оголосять вибори, тоді може змінитися склад уряду. Але для України нічого сильно не зміниться попри турбулентність. Британія продовжить підтримувати Україну. Цей консенсус є, а зміна прем'єра на нього не вплине", – додає Їжак.

Якщо вибори не оголосять і консерватори продовжать формувати уряд, імовірне повернення експрем'єра Бориса Джонсона, пояснює експерт.

"Точно сказати поки неможливо. Але для консерваторів буде вигідніше знайти менш скандальну людину. Для України не стане поганим як повернення Джонсона, так і обрання іншого прем'єра", – каже Їжак.

20 жовтня Ліз Трасс заявила, що подає у відставку. Сказала, що не може виконати мандат, на який її обрали. І заявила про період "великої економічної і міжнародної нестабільності".

Конкурс на нового прем'єра завершиться вже наступного тижня. Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висуне свою кандидатуру на виборах керівника уряду. Кілька депутатів-консерваторів уже пропонують, щоб він замінив на посаді прем'єрку Трасс. Про це з посиланням на власні джерела повідомила британська газета The Times.

Зараз ви читаєте новину «Відставка Трасс: що це значить для України й чи можливе повернення Джонсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі