пʼятниця, 25 серпня 2023 21:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вибори доведеться провести" – на чому наполягають США

"Вибори доведеться провести" – на чому наполягають США
Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року. Фото: Укрінформ

Сенатор США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. Голосування, найімовірніше, доведеться проводити у будь-якому разі. Треба буде бодай спробувати поміняти наявний політичний ландшафт. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Варіантів трактування кілька. Хоча найголовніше питання для кожного з них – чи це особиста позиція сенатора Грема, чи всього американського істеблішменту. Варіант перший: сенатор Грем – чи республіканці в цілому – впевнені в своїх розрахунках, що війну до часу виборів буде так чи інакше завершено або хоча би заморожено. Тобто, виборчому процесу воєнні дії не заважатимуть. Другий варіант: американські еліти через виборчий процес хочуть отримати суспільну легітимізацію від українців того чи іншого розвитку подій. В сенсі, партії виходитимуть на перегони з різними програмами щодо продовження чи припинення війни. А вибір більшості покаже Америці, в який сценарій є сенс вкладатись ресурсами – на що готові, а на що не готові піти українці", – наголосив Голобуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це неможливо": Стефанчук зробив нову заяву про вибори в Україні

Третій варіант: американська влада, зокрема в контексті явних і поки ніяк не зменшуваних проблем з корупцією в Україні, сподівається, що через вибори одноосібна влада монобільшості врешті буде добряче розбавлена, пояснив політолог.

"І це нарешті дозволить просунутися в питанні подолання хоча би найбільш нахабних корупційних схем. Що важливо в контексті збільшення фінансової донаційної допомоги від союзників. В будь-якому випадку, вибори, здається, доведеться проводити за будь-яких умов – якщо союзники наполягатимуть. Доведеться бодай спробувати поміняти наявний політичний ландшафт", – уточнив Голобуцький.

Сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс також наполягає на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану – українська влада повинна придумати, як відповісти на цей виклик.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори доведеться провести" – на чому наполягають США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі