вівторок, 30 липня 2024 12:10

Угорщина відкрила російським шпигунам двері у ЄС

Угорщина відкрила російським шпигунам двері у ЄС
У ЄС відреагували на рішення Угорщини спростити в'їзд для росіян. Фото: pixabay.com

У Євросоюзі негативно відреагували на рішення Угорщини спростити в'їзд для росіян.

Нещодавнє рішення Будапешту послабити візові обмеження для громадян РФ відкрили двері для шпигунів. Лідери ЄС повинні вжити термінових контрзаходів, заявила найбільша політична партія блоку, передає Financial Times.

"Голова Європейської народної партії Манфред Вебер заявив у листі, з яким ознайомилася Financial Times, що цей крок дасть змогу росіянам, які не пройшли перевірку, безперешкодно подорожувати більшою частиною ЄС, і викликає серйозні побоювання щодо національної безпеки", - сказано в повідомленні.

Вебер надіслав листа президенту Євроради Шарлю Мішелю із проханням порушити це питання на наступному саміті лідерів країн Європейського Союзу в жовтні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина дратує інших членів ЄС - Сікорський

У липні Угорщина опублікувала подробиці нової системи прискореного отримання віз, що дозволяє громадянам восьми країн, включно з Росією і Білоруссю, в'їжджати в країну без перевірки безпеки та інших обмежень.

Будапешт заявив, що багато хто з них будуватиме атомну електростанцію за російськими технологіями.

Вебер назвав сумнівною необхідність нової міграційної системи в Угорщині. Він попередив, що вона може створити серйозні лазівки для шпигунської діяльності та потенційно дозволити великій кількості росіян в'їжджати до Угорщини за мінімального контролю.

"Це створить серйозний ризик для національної безпеки. Така політика також може полегшити росіянам пересування Шенгенською зоною в обхід обмежень, передбачених законодавством ЄС", - вважає Вебер.

Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі. Після візиту угорського прем'єра Віктора Орбана до Москви громадян цих країн включили до програми "національної карти". Її видають на два роки з можливістю продовження охочим працювати в Угорщині.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина відкрила російським шпигунам двері у ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі