вівторок, 11 липня 2023 09:41

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вагнерівці" хотіли захопити ядерну базу, але не змогли відкрити двері – ГУР

"Вагнерівці" хотіли захопити ядерну базу, але не змогли відкрити двері – ГУР
На базі РФ зберігалися невеликі ядерні пристрої, які навіть можна носити в рюкзаку. Фото: eastnews.ua

У червні під час заколоту у Росії найманці ПВК "Вагнер" дійшли до бази "Воронєж-45", на якій зберігається ядерна зброя.

"Вагнерівці" мали намір захопити ядерну зброю, розміщену на базі, розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у коментарі Reuters.

"Найманці просунулися набагато далі вглиб Росії, ніж вважали спочатку. Згідно з опублікованими відео та інтерв'ю з місцевими мешканцями, частина бойовиків під час руху у бік Москви повернула на схід по шосе в напрямку укріпленої армійської бази РФ", – пише видання.

Однак спостереження припиняється за 100 км від ядерної бази "Воронєж-45".

"Вагнерівці" досягли бази і хотіли отримати невеликі ядерні пристрої радянських часів, щоб підняти ставки у своєму заколоті. Адже якщо ти готовий битися до останнього, то це один з об'єктів, який значно підвищує ставки", – пояснив начальник української розвідки.

На базі "Воронєж-45" зберігаються невеликі ядерні пристрої, які можна носити в рюкзаку. Єдиним бар'єром між бойовиками ПВК і зброєю виявилися двері до ядерного сховища.

"Це було одне з ключових місць зберігання цих рюкзаків. Але двері сховища були зачинені, і до технічної частини вони не зайшли", – зазначає Буданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустріч Путіна з Пригожиним – в ISW проаналізували останні дії Кремля

З незрозумілих причин найманці відступили. Джерело у Кремлі частково підтвердило цю інформацію:

"Підрозділу ПВК вдалося потрапити в зону особливого інтересу, внаслідок чого американці розхвилювалися, оскільки там зберігаються ядерні боєприпаси. Це ж занепокоїло і Кремль, тож стало поштовхом до успішних переговорів за посередництва президента Білорусі Олександра Лукашенка".

Американські офіційні особи висловили сумніви щодо заяви Буданова.

"Ми не можемо підтвердити цей звіт. У нас не було жодних ознак того, що ядерна зброя чи матеріали були під загрозою", – відповів речник Ради національної безпеки Білого дому Адам Ходж у відповідь на питання про те, чи досягли "вагнерівці" бази й намагалися отримати ядерку.

Заява Буданова є першим офіційним припущенням, що бойовики "Вагнер" впритул наблизилися до отримання ядерної зброї, що становить значний виклик авторитету президента РФ Володимира Путіна.

У виданні додали, що "вагнерівці", які їхали до "Воронєж-45", вступили у перестрілку з російськими військами у першому ж селі. Після цього вони безперешкодно пройшли 90 км і проїхали через центр міста, біля якого розташована база.

За даними вчених ООН, це одне з 12 російських сховищ національного рівня для зберігання ядерної зброї. У містечку Талова колону атакував гелікоптер, який збили.

Минулого місяця "вагнерівці" захопили у Ростові військовий штаб, заявили про похід на Москву. Згодом увійшли до Воронежа і взяли під контроль військові об'єкти.

Тоді ж російський диктатор Володимир Путін екстренно виїхав з Москви на Валдай, повідомили ЗМІ. Увечері 24 червня Євген Пригожин заявив про зупинку руху "вагнерівців" на Москву. Перед цим говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Зараз ви читаєте новину «"Вагнерівці" хотіли захопити ядерну базу, але не змогли відкрити двері – ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі