неділя, 23 червня 2024 22:25

В Румунії НАТО збирається відкрити найбільшу авіабазу в Європі - ВВС

В Румунії НАТО збирається відкрити найбільшу авіабазу в Європі - ВВС
В Румунії буде найбільша авіабаза НАТО. Фото: Мілітарний

В румунському селі буде сформована найбільша військово-повітряна база НАТО в Європі, яка перевершує навіть Рамштайн, що у Німеччині.

Тут буде військове містечко, через яке проходитиме ротація військовослужбовців армії, військово-повітряних і військово-морських сил НАТО з 32 країн світу пише BBC.

Вона розташована всього за 20 км від узбережжя Чорного моря, за 300 км від Одеси та за 400 км від окупованого Севастополя.

Найближчим часом на базі з'явиться ескадрилья румунських літаків F-16, які нещодавно були куплені у Норвегії, а також безпілотники MQ-9 Reaper.

База отримала назву імені Міхая Коґельничану (МК) в честь ліберального політика 19 століття.

"Тут набагато більша присутність США, набагато більше інфраструктури, житла, людей і техніки", - підкреслив пілот Військово-повітряних сил США Чарлі Тагга.

Він зазначив, що війна Росії в Україну змінила як райони, над якими літає пілот, так і стратегічну позицію місії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні зараз у глухому куті - Міллі

Пілоти винищувачів НАТО тепер вони дотримуються 12-мильної зони над румунськими і болгарськими територіальними водами, "щоб уникнути непорозумінь, ескалації ситуації з росіянами".

"Раніше ми були тут для стримування будь-якої російської агресії. Зараз це більше запевнення інших країн НАТО, таких як Румунія, що ми тут і готові захищати", - зауважив Тагга.

Пілот наголосив, що відколи він сюди прибув, не було жодного виклику на перехоплення російського літака, але все ж під час попередніх місій над Балтикою такі виклики спостерігались.

"З точки зору позерства, це показує росіянам... що ми активні. Ми літаємо з озброєними літаками, тож це надсилає чіткий сигнал. І це також надає нам цінну розвідувальну інформацію, ми записуємо серійні номери літаків і зброю, яку ці літаки перевозять, тож це також входить в загальну розвідувальну картину", - додав військовий.

США та декілька ключових союзників, серед яких Велика Британія, обговорюють зобов'язання щодо вступу до НАТО, які можна надати Україні на майбутньому 75-му саміті Альянсу. Саміт пройде у Вашингтоні 9-11 липня.

Представники США та Німеччини запропонували пообіцяти, що Україна має "міст" до членства в НАТО, а не "незворотний шлях", заявляв генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «В Румунії НАТО збирається відкрити найбільшу авіабазу в Європі - ВВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі