середа, 19 червня 2024 17:27

У НАТО обговорюють, які зобов'язання давати Україні - ЗМІ

У НАТО обговорюють, які зобов'язання давати Україні - ЗМІ
НАТО готує рішення щодо України до саміту у липні. Фото: pixabay.com

США та декілька ключових союзників, серед яких Велика Британія, обговорюють зобов'язання щодо вступу до НАТО, які можна надати Україні на майбутньому 75-му саміті Альянсу.

Саміт пройде у Вашингтоні 9-11 липня, пише CNN.

Представники США та Німеччини запропонували пообіцяти, що Україна має "міст" до членства в НАТО, а не "незворотний шлях". Про це у квітні заявляв генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Європейські партнери критикують Вашингтон за небажання "заходити далеко" у питанні членства України. На цьому наголошують країни, які розташовані поблизу кордону з Росією.

Один з посадовців США наголосив, що у Білому домі не вважають, що слово "незворотний" підтримують всі країни НАТО. Може йтися про Угорщину. Деякі члени Альянсу вважають, що Україні ще потрібні демократичні та антикорупційні реформи.

"На саміті ми зробимо конкретні кроки, щоб наблизити Україну до НАТО та забезпечити наявність мосту до членства, мосту, який буде міцним і добре освітленим", - сказав державний секретар США Ентоні Блінкен у Празі наприкінці травня.

До саміту НАТО у Вашингтоні залишилось менш як місяць, тож ця тема залишається центральною точкою напруги.

Більшість країн Центральної Європи розчаровані двозначністю та зволіканням адміністрації Джо Байдена. Інший європейський посадовець повідомив, що союзники ЄС лобіювали Білий дім, щоб шлях України був чіткішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг зробив нову заяву щодо членства України в НАТО

Чиновник зі східноєвропейської країни сказав, що США залишаються "гнучкими" перед офіційними зустрічами у липні. Комюніке НАТО ще не ухвалене, їх активно обговорюють.

"Коли текст буде на столі і країни почнуть переговори, ми зможемо побачити повну картину. Ми готові до переговорів; звичайно, ми хотіли б, щоб це було якомога амбітніше", - сказав східноєвропейський урядовець.

Столтенберг у квітні сказав президенту Володимиру Зеленському, що "робота, яку ми зараз ведемо, ставить вас на незворотній шлях до членства в НАТО, щоб, коли прийде відповідний час, Україна могла стати членом НАТО негайно".

Але існує загальне визнання того, що позиція НАТО поза самітом повинна була змінитися з минулорічної зустрічі у Вільнюсі. Тоді союзники заявили, що "майбутнє України в НАТО", але не запропонували часові рамки.

Тоді у НАТО скасували вимогу щодо Плану дій щодо членства для України, але все ж відмовилися повідомити часові рамки.

Ключовим компонентом членства у НАТО є пакт про взаємну оборону, який зобов'язує союзників НАТО захищати будь-якого члена, який піддається нападу.

Столтенберг минулого місяця опосередковано розкритикував адміністрацію Байдена за те, що вона не дозволила Україні використовувати зброю США для ударів на території Росії. І вже 30 травня адміністрація Байдена оголосила, що Україна може вести вогонь по Росії, але лише по військових об'єктах за кордоном від Харкова.

Україна може стати членом Північноатлантичного альянсу лише після перемоги у війні проти Росії.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден твердо переконаний, що НАТО є в майбутньому України, але на певному етапі, заявив під час брифінгу координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі. Журналіст запитав його щодо перспектив такого членства.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО обговорюють, які зобов'язання давати Україні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі