пʼятниця, 27 жовтня 2023 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

В ЄС домовилися щодо заморожених російських активів

В ЄС домовилися щодо заморожених російських активів
Йдеться про сотні мільярдів доларів. Фото: НБУ

Лідери Європейського Союзу схвалили плани використання мільярдів євро для допомоги Україні, отриманих від заморожених російських активів.

Європейська комісія висуне відповідні юридичні пропозиції на початку грудня. Про це повідомило британське видання Financial Times.

Західні санкції знерухомили $300 млрд, що належать російському центральному банку, відколи РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Левова частка цих коштів - $180 млрд, за даними бельгійського уряду, - зберігається в Euroclear, найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

Euroclear заявив, що заробив близько трьох мільярдів євро на заморожених російських активах за перші дев'ять місяців цього року. Порівняно з €347 млн за аналогічний період 2022 року. І це зростання зумовлене зростанням процентних ставок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США оголосили 49-й пакет військової допомоги Україні

Виплати купонів і погашення облігацій за знерухомленими російськими активами застрягли в Euroclear. Оскільки вони не можуть бути виплачені клієнтам, які перебувають під санкціями.

Депозитарій цінних паперів регулярно реінвестує такі грошові залишки, а зростання відсоткових ставок означає, що Euroclear заробляє більше завдяки цим інвестиціям

Посадовці ЄС шукають шляхи спрямування цих надходжень в Україну.

Лідери, які зібралися на саміті у п'ятницю, закликали Єврокомісію "прискорити роботу з метою подання пропозицій".

"Необхідний рішучий прогрес у координації з партнерами щодо того, як будь-які доходи приватних осіб, отримані від знерухомлених активів Росії, могли бути спрямовані на підтримку України та її відновлення і реконструкцію", - сказано у рішенні саміту.

Комісія планує представити пропозиції на початку грудня, повідомили Financial Times високопосадовці, які брали участь у їх підготовці.

"Ці висновки - зелене світло для нас", - сказав посадовець.

Брюссель перебуває у регулярному контакті з Лондоном і Вашингтоном, щоб забезпечити синхронізацію їхніх підходів, розповіли посадовці.

Очікувано наступного року, представлять законодавство, яке дозволить фактично вилучити і перерозподілити кошти на користь України.

У жовтні прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо повідомив, що його країна створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом €1,7 млрд, який наповнюють з оподаткування заморожених російських активів. Кошти підуть, зокрема, на придбання військової техніки.

Для відбудови України мають бути використані усі заморожені російські активи, заявив прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш.

Зараз ви читаєте новину «В ЄС домовилися щодо заморожених російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі