вівторок, 03 листопада 2009 16:01

Ющенко хоче повернути заставу у 2,5 млн грн, якщо не вийде у другий тур

Ющенко хоче повернути заставу у 2,5 млн грн, якщо не вийде у другий тур

Президент Віктор Ющенко пропонує повертати заставу за участь у президентських виборах тим кандидатам, які наберуть 7% у першому турі, а також знятих з реєстрації рішенням Центрвиборчкому.

Ці норми закладені в законопроекті N5263-2 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів Україні щодо виборів Президента Україні". Цей законопроект повинен розглядатися у Верховній Раді сьогодні 3 листопада.

Президент пропонує доповнити статтю 49 діючого закону про вибори президента двома частинами. Одна з них припускає повернення грошової застави в п"ятиденний термін після прийняття Центрвиборчкомом рішення про відмову в реєстрації кандидата.

Друга частина говорить про повернення застави кандидатові, або партії, що висунула його, якщо кандидат отримав не менше 7% голосів виборців, що взяли участь в голосуванні. Якщо кандидат набрав менше семи відсотків, то застава не повертається і перераховується до держбюджету.

Згідно з діючим законом про вибори президента, грошова застава складає 2,5 млн грн. Застава повертається тільки тим кандидатам, які вийшли в другий тур виборів.

Раніше віце-спікер Микола Томенко (БЮТ) заявив, що "президент має всі підстави, і ми маємо всі підстави прогнозувати, що Віктор Ющенко може зайняти 3-е місце".

Замглави Секретаріату президента Марина Ставнійчук повідомила, що до різних судів подано кілька позовів про зняття Віктора Ющенка з реєстрації кандидатом у президенти. І він поки єдиний кандидат, чия участь у виборах оскаржується в суді.

Замглави СП Роман Безсмертний заявив, що Віктор Ющенко заплатив заставу 2,5 млн грн "з власного рахунку".

Згідно з декларацією за 2008 рік загальна сума сукупного доходу президента України Віктора Ющенка склала 1 041 060 грн., членів його сім"ї - 549 тис. 320 грн.

Сума в 2,5 млн гривень набирається тільки, якщо використати рахунки сім"ї.

Сума грошових коштів на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах у Президента складає 3 014 181 грн, у членів його сім"ї - 2 420 495 грн, зокрема за кордоном у членів сім"ї - 2420495 грн.

ProUA
Зараз ви читаєте новину «Ющенко хоче повернути заставу у 2,5 млн грн, якщо не вийде у другий тур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі