середа, 26 грудня 2012 17:09

Українська влада не розуміє, що таке демократія, тому загородилась від людей охоронцями - експерт

Українська влада не розуміє, що таке демократія, тому загородилась від людей охоронцями - експерт
Сергій Гайдай: в Україні люди розуміють брак справедливості. Фото: telekritika.ua

В Україні є дефіцит справедливого устрою суспільства. Влада відчуває, що народ її не любить і тому обзавелась великою кількістю охорони.

Таку думку Gazeta.ua висловив політтехнолог Сергій Гайдай, коментуючи появу Віктора Януковича у супроводі 14 охоронців на молебені біля пам'ятника князю Володимиру 25 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович святкуватиме Новий рік по-домашньому

"Це проблема не тільки Януковича, а взагалі нашої влади. Ющенко, коли йшов на перше своє президентство, демонстрував свою відкритість і відсутність охорони, яка по регламенту повинна була в нього бути. Він відсилав охоронців йти за кортежем, в нього було їх усього одни-два, як помічники. Але саме при Ющенку Банкова стала Банковою: її загородили забором, і зараз там все закрито. Українська влада закрита, а та влада, що сьогодні — закрита ще більше, має ще більше охорони", - вважає експерт.

На його думку, це цілком адекватна реація влади, враховуючи, що відбувається у державі.

"По-перше, владу не люблять і вона це знає. Якщо не знає, то відчуває. По-друге, влада завжди вважала, що є звичайні люди, а є вони, які стоять вище. Владу завжди сприймали як можливість відібрати, захищати і не віддавати. Охоронці є одним із елементів цієї машини по узурпації влади", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович дбає про свою безпеку, бо нажив ворогів у 90-х - політолог

На запитання про те, чи влада розуміє, що така кількість охорони тільки ще більше відштовхне її від суспільства, Гайдай сказав: "Вони цього не розуміють. Коли ви живете у іншому світі, ви бачите світ тільки з вікна "мерседеса", свого кабінету, маєтку, у якого шестиметровий паркан. Тому вони не дуже відчувають, як що сприймається. Вони не розуміють, що таке демократична поведінка влади. Тому для них це не проблема. Чим більше охоронців, тим вищий статус, тим краще — думаю, саме така логіка нинішньої влади".

Це феномен не тільки української влади, а усіх влад, де в суспільстві є серйозне розшарування, наголошує він.

"В демократичних суспільствах, наприклад, десь у Празі звичайний міністр може їхати на велосипеді і в сандалях на роботу і нікого це не дивує, бо це не показовий піар, а просто стиль життя. Охорона може бути, бо бувають же різні навіжені люди. Але не коли перекривається півміста для кортежу з 20 машин. Не коли є правило вбивати усіх, хто висунеться, сприймати будь-які прояви звичайних громадян, як терористичні. Таке відбувається у бідних країнах, де влада жирує, а народ нічого немає. Де існує дефіцит справедливого устрою суспільства. В Україні такий дефіцит є. Люди це розуміють. Бо він занадто багато дає тим, хто цього не заслуговує, і майже нічого не дає, а тільки відбирає у звичайних громадян, які стоять далі від влади", - підсумував політтехнолог.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада не розуміє, що таке демократія, тому загородилась від людей охоронцями - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі