четвер, 11 березня 2021 14:37

Україна вже кандидат на статус основного союзника США поза НАТО. Надати його - пріоритет Байдена

Як Володимир Путін може відповісти Києву на санкції проти Віктора Медведчука, чому багатьом країнам важливо отримати статус союзника США поза НАТО, що очікує Вашингтон від України у сфері національної безпеки? Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів американський політолог Раміс Юнус.

5 березня до санкційного списку США потрапив український олігарх та колишній державний діяч Ігор Коломойський за "причетність до значної корупції" у 2014-2015 роках. Що це за сигнал для України?

- Нова адміністрація в США надіслала чіткий сигнал для президента Володимира Зеленського та всього українського суспільства. Президент Джо Байден і його команда розглядають Україну як можливого кандидата для отримання статусу союзника США, який не входить до НАТО. Подібний статус мають Ізраїль, Південна Корея, Японія. США починають серйозно займатися Україною. І в першу чергу - це боротьба з корупцією та вплив олігархів на зовнішню та внутрішню політику країни. Якщо відштовхуватись від реакції президента Зеленського, він це прекрасно розуміє.

Нова адміністрація в США надіслала чіткий сигнал Зеленському

Які висновки може зробити президент Зеленський?

- З огляду на ті рішення, які були прийняті після зміни адміністрації в Білому Домі, президент Зеленський ударив по проклемлівським каналам та їх власнику, олігарху і депутату Медведчуку. У взаємовідносинах офіційного Києва та Вашингтона планується деяка синхронність дій. Було б добре поширити цю практику на всі сфери життя України, особливо в питаннях оборони та національної безпеки.

  Раміс Юнус, політолог. Має досвід роботи у вищих ешелонах влади Азербайджану. Був керівником аппарата уряду Азербайджана, Керуючим справами парламенту Азербайджана. Кілька років працював у Ємені та Саудовській Аравії. Добре знає політичний істеблішмент, менталіт, культуру та мови країн, про які пише. Живе та працює у США, як політичний експерт консультує американські ЗМІ, незалежні фонди та аналітичні центри.
Раміс Юнус, політолог. Має досвід роботи у вищих ешелонах влади Азербайджану. Був керівником аппарата уряду Азербайджана, Керуючим справами парламенту Азербайджана. Кілька років працював у Ємені та Саудовській Аравії. Добре знає політичний істеблішмент, менталіт, культуру та мови країн, про які пише. Живе та працює у США, як політичний експерт консультує американські ЗМІ, незалежні фонди та аналітичні центри.

Три тижні тому Джо Байден взяв участь у Мюнхенській конференції з безпеки. У своїй промові згадав Україну. Але більша частина промови була присвячена співробітництву США з Європейським Союзом. Як можна оцінити цей виступ?

- Виступ президента Байдена був знаковим для всіх учасників конференції. Після президентства Трампа у відносинах США та НАТО, США та ЄС, є величезний розкол. Такий розкол потрібно було швидко ліквідувати, щоб США та їхні союзники могли спільно та системно протистояти спільним викликам, особливо тим, які походять з Росії, Ірану та Китаю. З огляду на риторику політичних лідерів в НАТО та ЄС раді, що США повернулись на світову арену, де виконують роль лідера вільного світу.

В НАТО та ЄС раді, що США повернулися на світову арену

Є відчуття, що американські дипломати та експерти підказують українським чиновникам, що розраховувати на можливість швидкого вступу в НАТО марно. А отримати статус союзника США поза Альянсом - це реальна мета за Байдена. Що дає такий статус?

- "Основной союзник поза НАТО" - термін, який застосовують для союзників США, які не є членами НАТО. Цей статус законодавчо затверджений в 1989 році.

Введення подібного статусу в двосторонніх відносинах визначає пріоритетність розвитку відносин США з тими країнами, зокрема, можливість участі у спільних ініціативах, можливість проведення спільних досліджень військового характеру, участь у обмежених контртерористичних заходах, розміщення обмежених військових об'єктів, спільна участь у космічних проєктах .

Після анексії Криму та російської агресії в Донбасі в 2014 році Україна стала кандидатом на отримання такого статусу та подала заяву офіційним особам у Вашингтоні. Надання такого статусу Україні є пріоритетом для президента Байдена.

Що це дає Україні?

- В умовах ескалації взаємовідносин України та Росії, а також протидії режиму Путіна від США та їх союзників по НАТО, такий розвиток ситуації може трохи остудити гарячі голови в Кремлі, особливо враховуючи те, що Україна 2014 року, це не Україна 2021 рік.

На тій же Мюнхенській конференції лідери лише дотично згадали "Північний поток-2". Як буде продовжуватися протидія цьому проєкту?

- США будуть постійно гальмувати побудову "Північного потоку-2", продовжувати тиснути на всіх учасників цього проєкту. З погляду Вашингтону, це не відповідає стратегічним інтересам і Штатів, і їх партнерів з ЄС. Цей проєкт збільшує можливості Росії впливати на політику ЄС, посилюючи енергонезалежність від Москви. Крім того, небезпечний для України.

Як можна пояснити підтримку "Північного потоку-2" з боку Німеччини?

- За час правління режиму Путіна посилився вплив російського лобі в Європі, особливо в Німеччині. У якості лобістів інтересів Росії виступають колишній канцлер Герхард Шредер, нинішній президент Вальтер Штайнмайер, а також багато депутатів бундестагу, представники громадянського суспільства та ЗМІ. Не забувайте також величезну мережу колишніх агентів "Штазі", які працювали завжди на Кремль та які і сьогодні досить активні.

За час правління режиму Путіна посилився вплив російського лобі в Європі, особливо в Німеччині

Як Вашингтону вирішити проблему між необхідністю мати хороші відносини з Берліном як основним союзником у Європі та потребою Німеччини в газі, який оголосили "транзитним паливом" на шляху до Green Deal - зменшення кількісні викопного палива в енергетиці. Така потреба в паливі посилює проросійський курс німецької дипломатії, яка вміло приховує національні інтереси під вивіскою "загальноєвропейських"?

- У Німеччині, а також у багатьох її союзників в ЄС є багато економічних проблем і особливо вони сильно проявляються під час пандемії коронавірусу. Якщо США організують щось подібне до нового "плану Маршалла" на відновлення Європи в період постпандемії, то можна думати про те, щоб збалансувати спільні інтереси.

Як Путін відреагує на дії проти російських агентів, що впливають на Україну?

- Путін і його спецслужби намагатимуться на повну використати можливості своєї "п'ятої колони" в Україні, щоб спробувати дестабілізувати ситуацію. Можливо буде провокацією на лініях зіткнення на Донбасі та в бік Херсона та Маріуполя. З досвіду останніх 20-річних режиму Путіна знаємо, що він завжди відповідає на потиличники. Україна має бути готова до нейтралізації цих провокацій.

Зараз ви читаєте новину «Україна вже кандидат на статус основного союзника США поза НАТО. Надати його - пріоритет Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі