четвер, 14 січня 2021 11:40

Україна віддала ядерну зброю. Росія зобов'язувалась не нападати

27 років тому, 14 січня 1994-го, президент України Леонід Кравчук, президент РФ Борис Єльцин і президент США Білл Клінтон підписали у Москві тристоронню заяву.

Автор: Getty Images
  Клінтон, Єльцин і Кравчук у Москві.
Клінтон, Єльцин і Кравчук у Москві.

У документі йшлося про вивезення з України до Росії протягом 10 місяців 200 ядерних боєзарядів ракет РС-18 (СС-19) і РС-22 (СС-24).

За це Росія мала надати Україні тепловидільні збірки для атомних електростанцій, що містили 100 т низькозбагаченого урану.

Україна мала знищити всю ядерну зброю, зокрема стратегічні наступальні озброєння, протягом семирічного періоду.

Росія і США заявили про гарантії безпеки. Зокрема РФ зобов'язувалася утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності України, як держави, яка не володіє ядерною зброєю. Поважати незалежність, суверенітет та кордони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти в Криму спустошили озеро

5 грудня 1994 року Україна, США, Росія і Велика Британія уклали міжнародну угоду - Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної збро́ї.

Того ж року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада.

Будапештський меморандум зобов'язує Росію, як підписанта, поважати незалежність, суверенітет та кордони України. Ніколи не використовувати зброю проти України.

За 19 років після підписання Меморандуму, 2014-го, Росія почала збройну агресію проти України і захопила частину її території.

  Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року. Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.
Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року. Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.

У квітні 2014 року російські бойовики захопили місто Слов'янськ на Донеччині. Обстріляли бійців Антитерористичного підрозділу Служби безпеки України, які прямували до міста. При зіткненні загинув капітан СБУ Геннадій Біліченко — став 1-м загиблим військовослужбовцем у війні на Донбасі. У Донецьку і Луганську діють російські окупаційні адміністрації.

У війні загинули понад 4 тис. українських військових і добровольців, поранення отримали більш як 10 тис. Загинули понад 3 тис. цивільних осіб, близько 9 тис. поранених.

В Україні зареєстровано понад 1,4 млн переселенців з окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Збройні сили України тримають оборону на лінії зіткнення. 1 квітня позаторік АТО переформатували на операцію Об'єднаних сил під командуванням Генерального штабу.

На переговорах з Україною представники Російської Федерації проявляють агресію і хамство, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Україна віддала ядерну зброю. Росія зобов'язувалась не нападати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі