четвер, 26 жовтня 2023 14:30

"Україна може втратити підтримку" - які небезпеки від нового спікера-трампіста у Конгресі США

"Україна може втратити підтримку" - які небезпеки від нового спікера-трампіста у Конгресі США
Фото: Facebook Посольства США в Україні

Прихильника експрезидента США Дональда Трампа у лавах республіканської партії Майка Джонсона обрали спікером Палати представників Конгресу.

Криза у Штатах може негативно вплинути на надання допомоги Україні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Джонсон голосував за надання лендлізу, але його не можна внести у клуб республіканців, що підтримують Україну. Але маємо розуміти, що тепер він є спікером. Від нього, зокрема, залежатиме, який порядок денний формуватиметься. І в якій послідовності він ставитиме законопроєкти. Наприклад, важливе для нас питання - надання допомоги у 60 мільярдів, яку озвучив Байден. Це можуть подавати у пакеті разом з допомогою Ізраїлю та Тайваню. А може бути окремо. В цьому сенсі послідовність важлива. Тому що Конгрес США підтримає рішення по Ізраїлю, а по Україні - можуть провалити", - сказав Гончарук.

Але багато що залежить не від одного спікера. Він не визначає, хто і як голосуватиме, уточнив політолог.

"У нього немає такої можливості сказати, що підтримувати, а що ні. Все вирішується у контексті домовленостей. А вони полягають у тому, якщо демократична партія підтримує надання коштів Україні, але їм недостатньо голосів, а перевага республіканців у Палаті представників всього дев'ять людей. Якщо Україна працюватиме з цими депутатами, то нам буде достатньо цього для ухвалення позитивних рішень. Але криза у Конгресі є. Тому що адміністрація за демократом Байденом, а в Палаті представників більшість республіканців. Рік до виборів. Тому конфлікти можуть відбуватися. Багато залежатиме від того, як працюватиме адміністрація Байдена та українська сторона", - пояснив Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новим спікером Палати представників США став трампіст. Чому це погано для України

Голосування покажуть, якою надалі буде робота. Але деструктив це може створити, наголосив політолог.

"Проблема Джонсона полягає в тому, що голосів самих трампістів недостатньо для ухвалення рішень. Йому доведеться шукати компроміси. Якщо він цього не зробить, то це може призвести до стагнації роботи всього Конгресу. Інше питання – чи саме Україна стане предметом для такого компромісу. Основні небезпеки для України – це саме стагнація Конгресу. Бо таким чином нам не зможуть надавати допомогу. Якщо криза поглиблюватиметься, якщо вони не зможуть злагоджено працювати, то постраждаємо і ми", - додав Гончарук.

Палата представників Сполучених Штатів Америки обрала нового спікера. Ним став представник республіканської більшості і прихильник експрезидента Трампа Майк Джонсон.

Він представляє один із найконсервативніших округів Луїзіани й сам вважається прихильником крайніх правих поглядів. Ініціатива "Республіканці для України" поставила Джонсону найнижчу оцінку в плані підтримки України - F. Він голосував лише за надання Україні лендлізу й послідовно підтримував ініціативи на скорочення допомоги Києву.

Зараз ви читаєте новину «"Україна може втратити підтримку" - які небезпеки від нового спікера-трампіста у Конгресі США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі