вівторок, 28 березня 2023 04:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна може отримати 40 сучасних винищувачів Mirage

Україна може отримати 40 сучасних винищувачів Mirage
Винищувачі Mirage можуть опинитися в Україні. Фото: Фокус

Україна сподівається отримати щонайменше 40 винищувачів Mirage 2000-9.

Перший транш, найімовірніше, виконають з ОАЕ, повідомляє французьке видання Intelligence Online.

Кілька днів тому низка ЗМІ повідомила про навчання українських пілотів на французьких винищувачах Dassault Mirage 2000, яке нібито триває вже півтора місяця на авіабазах Мон-де-Марсан і Нансі.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат запевнив, що у Франції уже проходила підготовка авіанавідників і курси виживання для авіаторів. Проте наразі про навчання льотного складу не мовиться.

"Хотів би зразу спростувати, щоб не було перекручених різних фактів. Так, нам різні країни пропонують на сьогодні свої майданчики для можливого, потенційного майбутнього навчання наших пілотів на той тип, який буде обраний колегіально в консультаціях з нашими західними партнерами", – заявив речник Повітряних сил.

Франція висловила тверду думку з приводу постачання літаків, заявивши, що постачання французьких винищувачів в Україну не є забороненим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні передадуть кілька типів винищувачів ‒ Резніков

Перед тим, як здійснити будь-які поставки, Міністерство оборони країни має врахувати три основні критерії:

корисність та ефективність зброї для Збройних Сил України,

відсутність ризику ескалації,

відсутність послаблення обороноздатності французької армії.

Mirage - це французький багатоцільовий винищувач, розвідник і бомбардувальник. Випускати літак почали у середині минулого століття. Вважається першим європейським надзвуковим винищувачем.

Літак має кілька модифікацій. Одна з найпопулярніших - Mirage 2000, який може переносити до 6,2 тис. кг бойового навантаження.

Президент Франції Еммануель Макрон раніше заявив, що не відкидає можливості передачі Україні західних винищувачів. За його словами, це не станеться найближчими тижнями.

Ще на початку 2023 року Макрон доручив Міністерству оборони Франції видати оцінку щодо можливого надання Україні винищувачів. Офіційний Париж підтвердив, що Київ вже також надіслав запит на їхню поставку.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримати 40 сучасних винищувачів Mirage». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі