середа, 10 липня 2024 19:45

Україна і Люксембург підписали безпекову угоду на 10 років. Які особливості документа

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Люксембургу Люк Фріден підписали у Вашингтоні угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною і Великим Герцогством Люксембург.

Про це повідомив сайт президента.

Автор: president.gov.ua
  Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден під час підписання безпекової угоди у Вашингтоні, 10 липня
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден під час підписання безпекової угоди у Вашингтоні, 10 липня

Угода підписана на 10 років.

Цього року Люксембург виділив €80 млн на оборонну допомогу Україні й надаватиме підтримку з такою ж динамікою впродовж усього десятирічного терміну дії угоди.

Загалом із початку повномасштабного російського вторгнення Люксембург надав військової підтримки Україні на понад €250 млн.

Люксембург як співлідер ІТ-коаліції спроможностей підтримуватиме Україну щодо навчання у кіберсфері, зокрема надасть у розпорядження нашої держави можливості своїх провідних навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся із новим прем'єром Великої Британії. Лондон озвучив меседж Путіну - фото

В угоді йдеться про розширену співпрацю у сфері оборонної промисловості.

Люксембург допомагатиме в залученні джерел фінансування і підтримуватиме зусилля України щодо інтеграції оборонної промисловості до стандартів оборони й безпеки НАТО і Європейського Союзу.

Окремі блоки документа стосуються гуманітарної допомоги і підтримки українських внутрішньо переміщених осіб. Люксембург сприятиме звільненню й поверненню всіх українців, передусім дітей.

Угода також містить блоки щодо підтримки української культури і мистецтва, довгострокової допомоги у впровадженні реформ, відновленні України, поглибленні економічного співробітництва, підтримки української формули миру, притягнення Російської Федерації до відповідальності, реалізації компенсаційного механізму і посилення санкцій проти держави-агресорки РФ.

У документі Люксембург чітко підтверджує свою підтримку майбутнього членства України у ЄС і НАТО.

Україна уклала 22 двосторонні безпекові угоди на виконання Спільної декларації G7, яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Угоди підписані з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею і Люксембургом.

Зараз ви читаєте новину «Україна і Люксембург підписали безпекову угоду на 10 років. Які особливості документа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі