пʼятниця, 19 липня 2024 09:13

Україна готується до політичної турбулентності у світі

Україна готується до політичної турбулентності у світі
Володимир Зеленський закликає Європу до хоробрості. Фото: eastnews.ua

Київ докладає зусиль, щоб самотужки посилити коаліцію держав на свою підтримку перед вірогідною перемогою консерваторів у США. Перший виступ кандидата у віце-президенти від Дональда Трампа - Девіда Венса - оптимізму не додав, тому Україна помітно активізувалася на всіх зовнішніх напрямках. Візит президента Володимира Зеленського 18 липня до Великої Британії став визначальним у цьому сенсі. Подробиці вам розповідає Gazetа.ua.

Венс запалює помірно

Тлом для візиту стали події у США: чинний президент Джо Байден захворів на коронавірус і скасував свій виступ на одному з форумів, що посилило серед демократів настрій закликати його зняти свою кандидатуру на користь Камали Харріс. За даними ЗМІ, уже підготовлено промову президенту, в якій він обґрунтує свій вихід з перегонів. Пішли чутки, що демократи прагнуть визначитися з кандидатом вже у липні (з'їзд Демократичної партії планувався на серпень). За даними The Washington Post, Джо Байден мав зустріч з лідерами демократичної більшості у Конгресі та Сенаті, яким відмовив у знятті своєї кандидатури.

Девід Венс погодився номінуватися на віце-президента до Дональда Трампа та виголосив першу промову. Як і його патрон, Венс обійшов "гострі кути" зовнішньої політики, тобто не згадав Україну взагалі, апелюючи переважно до американської молоді так званого "залізного поясу" США (промислових штатів, одним з яких є рідний для Венса - Огайо). Однак про геополітику згадав невиразно - союзники по всьому світу "розподілять відповідальність за забезпечення глобального миру".

Політична спільнота

Тим часом, президент Володимир Зеленський взяв участь у 4 саміті Європейської політичної спільноти, котрий проходить у Лондоні. Цю спільноту започаткував президент Франції Емманюель Макрон для неформального обговорення актуальних питань Євросоюзу. Платформа виявилася вдалою для спілкування і Зеленський провів зустрічі з прем'єрами Великої Британії, Іспанії, Чехії та Словенії. Була зустріч з президентом Сербії Александром Вучичем.

Підписано чергові двосторонні безпекові угоди, з Чехією - досягнуто домовленості про військову допомогу на суму 400 мільйонів євро. З Педро Санчесом Зеленський обговорив другий Глобальний саміт миру. З Вучичем - говорив про безпеку, причому президент Сербії відгукнувся про зустріч як про "дуже гарну".

Шлях до миру, схоже, став основним питанням візиту.

Новий акцент шляху до миру

У своїй промові до учасників саміту Володимир Зеленський посилив акцент на військовому компоненті "формули миру для України".

Зокрема, "ми можемо спрямувати цю війну до її справедливого завершення силою нашої зброї та нашої дипломатії, і ми не повинні боятися цих можливостей. Що ефективнішою буде наша ППО, то безпораднішим буде Путін. Що менше у нас буде обмежень на використання дієвої зброї, то активніше Росія прагнутиме миру" - заявив він у своєму виступі.

На думку Володимира Зеленського, військові аеродроми та місця запуску ракет на території країни-агресорки мають бути знищені, бо ракети і дрони не є носіями державного суверенітету. А якщо країни ЄС спільно підтримуватимуть Україну, це означатиме, що Путін промазав - не зміг розколоти Євросоюз. При цьому Зеленський послався на "хоробрість Черчілля", подібну має продемонструвати і сучасна Європа. Але якщо хтось у Європі намагається вирішити свої питання за рахунок інших, "чи варто брати до уваги таких людей", натякнув він на Орбана.

Ґрунт міцний, та треба більше

Войовничість промови лише почасти можна пояснити тим, що Зеленський формально прибув для підписання угоди про співробітництво в оборонній промисловості з Великою Британією. Напруга в Європі сягнула такої межі, що постало питання: або воювати - або домовлятися.

Офіційний Київ продовжує наполягати, що переговори як для України, так і для Європи можливі тільки після перемог на полі бою. Президента зустрічав в аеропорту новий посол України у Великій Британії Валерій Залужний. Цікаво, що напередодні екс-прем'єр Борис Джонсон зустрівся з Дональдом Трампом та висловився за справедливі мирні перемовини. Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що цілями візиту є ППО, зброя дозвіл бити по цілях на території РФ, захист енергетики, єдність Європи. "Говоримо про це предметно", - наголосив він. Радник Єрмака Михайло Подоляк звернув увагу, що Лондон є найнадійнішим партнером України до того ж, зацікавленим "в обнулені режиму Путіна".

До Трампа підготуйсь!

Як і країни ЄС, Україна готується до різних сценаріїв розвитку подій у США Якщо Вашингтон, у разі перемоги Дональда Трампа чи з інших причин скоротить або припинить допомогу нашій країні, залишиться лише Євросоюз. Сподіватися на удачу офіційному Києву в умовах війни - занадто ризиковано. Тож дуже важливо провести другий Глобальний саміт миру до виборів у США та продемонструвати єдину позицію західних країн та, можливо, частини Глобального півдня щодо російсько-української війни. У такому разі Трамп буде обмежений позицією більшості "колективного Заходу". Але наявність іншої позиції не лише підриває цілісність ЄС, а й дає Трампу ширний простір для маневру. Можливо, тому він і приймає радо Орбана, а той намагається консолідувати європейських правих та ультраправих. Коливання в Євросоюз помітні. Навіть Шарль Мішель у листі-відповіді угорському прем'єру зазначив, що він не проти долучення і Китаю до мирного процесу по Україні. Тому Зеленський має вагомі підстави нагадати Європі про таку необхідну, перш за все, їй - єдність. Чи почує ЄС? Це матиме вияв в обсягах та швидкості постачань зброї та у результаті на полі бою найближчим часом, якого до виборів залишається небагато.

Зараз ви читаєте новину «Україна готується до політичної турбулентності у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі