понеділок, 10 червня 2024 06:30

Загроза правління - у Орбана з'явився серйозний суперник

Загроза правління - у Орбана з'явився серйозний суперник
В Угорщині на виборах до Європейського парламенту партія прем'єр-міністра Віктора Орбана втратила позиції. Фото: eastnews.ua

На виборах до Європейського парламенту в Угорщині партія прем'єра Віктора Орбана втратила позиції.

З'явився новий політик, який має намір кинути виклик тривалому домінуванню нинішнього керівника уряду, пише Bloomberg.

"Згідно з проміжними результатами після підрахунку майже половини голосів, партія Орбана "Фідес" була на шляху до отримання 44% голосів. Друге місце посіла партія TISZA політичного новачка Петера Мадяра з 31%. Хоча "Фідес" домінує в угорській політиці з 2010 року, багато хто глибоко незадоволений тим, як вона керує країною. Економічна криза та нещодавня серія скандалів за участю її політиків сколихнули партію, яка пишається дотриманням сімейних цінностей і християнського консерватизму", - йдеться у повідомленні.

Ці фактори призвели до появи одного з найсильніших суперників, з якими коли-небудь стикався прем'єр Угорщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Йдеться про гроші": Орбан зробив нову скандальну заяву про війну в Україні

Мадяр - юрист, ексдипломат і керівник державної компанії, який зараз становить найбільшу загрозу для 14-річного правління Орбана. Він затьмарив слабку і фрагментовану опозицію, зосередивши увагу на корупції та використовуючи скандали правлячої партії.

"Результат голосування дозволяє йому претендувати на "мантію" Орбана на парламентських виборах 2026 року. Орбан мобілізував своїх виборців, представивши вибори до Європарламенту, як вибір між війною та миром на тлі російського вторгнення в Україну. Лідер націоналістів нібито запобігає сповзанню Угорщини до конфлікту своїми суперечливими спробами зупинити або сповільнити західну допомогу Києву", - пише Bloomberg.

Мадяр зареєстрував свою партію TISZA для участі у виборах в останню хвилину. Під час бурхливої кампанії по всій Угорщині він організував наймасштабніші антиурядові протести після повернення Орбана до влади у 2010 році.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан зробив нову заяву про війну в Україні. Він заявив, що нібито його держава - єдина у ЄС, чиї громадяни гинуть на війні.

В Україні, за його словами, є угорські громадяни з мадярської меншини, які воюють на боці української армії і гинуть.

Зараз ви читаєте новину «Загроза правління - у Орбана з'явився серйозний суперник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі