вівторок, 11 червня 2024 17:00

Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев'ятки"

Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев'ятки"
Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев'ятки". Фото: pixabay.com

За блокування рішень щодо підтримки Києва Угорщину можуть виключити з оборонної ініціативи "Бухарестська дев'ятка".

Лідери B9 зустрічаються сьогодні в Ризі, пише Financial Times. Офіційні особи заявляють, що Угорщина знову відмовляється підтримати проєкт заяви, із яким погодилися інші члени альянсу.

"Дискусії про виключення Будапешта дуже серйозні. Імовірно, ми зустрічаємося в такому форматі востаннє", - сказав один із співрозмовників видання.

На останніх засіданнях Угорщина наклала вето на спільні висновки групи, пов'язані зі збільшенням допомоги Україні, а також на схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки України.

Нещодавні зустрічі характеризувалися жорсткими дискусіями.

"Тактика Угорщини в ЄС щодо блокування допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до Альянсу призвела до того, що у багатьох союзників урвався терпець", - зазначають у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза правління - у Орбана з'явився серйозний суперник

Президент Угорщини Тамаш Шуйок не буде присутній на саміті в Ризі 11 червня.

Уперше з моменту створення формату у 2015 році саміт не завершиться спільною декларацією дев'яти країн.

У канцелярії латвійського президента заявили, що країну представлятиме посол у Латвії.

"Бухарестська дев'ятка" заснована у 2015 році. Ініціатива включає Болгарію, Чехію, Естонію, Угорщину, Латвію, Литву, Польщу, Румунію і Словаччину. Усі вони є колишніми членами Радянського Союзу або Варшавського договору, а зараз - членами НАТО і ЄС. Метою ініціативи є поглиблення військової співпраці між країнами, а також обговорення ключових питань політики безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев'ятки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі