субота, 12 жовтня 2013 01:43

УДАР побачив у суддівському законопроекті Януковича прихований підступ

УДАР побачив у суддівському законопроекті Януковича прихований підступ
Наталія Агафонова. Фото: tvi.ua

Президентський законопроект щодо посилення незалежності суддів, який входить до так званого "євроінтеграційного пакету", лише зовні виглядає європейським, проте приховує у собі безліч корупційних щілин.

Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловила народний депутат від фракції УДАРу Наталія Агафонова.

Зокрема, політик розповіла, що, згідно законопроекту, заплановано, що звільняти суддів буде Вища рада юстиції.

"Начебто все правильно. Проте ви знаєте, що диявол криється у деталях. Як вона може це зробити, адже Конституція не передбачає підстав для притягнення суддів до відповідальності?" - наголосила Агафонова.

На її переконання, ці підстави мають бути визначені на конституційному рівні.

"Адже завтра депутати назбирають 226 голосів, приймуть закон, і нас знову позбавлять права незалежності. Якщо ми вже кажемо, що суддя має знати, за що його будуть звільняти, то він має бачити ці підстави в Конституції, а не в якомусь іншому законі, який можна легко змінити", - пояснила парламентарій.

За її словами, це було одним із зауважень Венеційської комісії, якого не врахував президентський законопроект.

"А питання недоторканості судді? Це вже інший бік. Ну, не може суддя бути повністю безкарним, це веде до суддівського свавілля. За отримання хабара суддя ж має нести відповідальність? Має, але у нас тепер це залежить від того, чи дасть Вища рада юстиції згоду на це, чи ні", – додала Агафонова.

Зараз ви читаєте новину «УДАР побачив у суддівському законопроекті Януковича прихований підступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі