понеділок, 14 жовтня 2024 21:44

Хід в обхід. Навіщо Байден заявив про переговори і чого насправді боїться Путін

Хід в обхід. Навіщо Байден заявив про переговори і чого насправді боїться Путін
Джо Байден закликає зберігати ядерну безпеку у світі. Фото: eastnews.ua

Готовність президента США до контактів з найнебезпечнішими, на думку Білого дому, лідерами держав різко змінила умови геополітичного процесу. Чому від цієї ініціативи Байдена не варто чекати швидкого миру, - розбиралася Gazeta.ua.

Президент США Джо Байден готовий вести переговори з Китаєм, Росією, Північною Кореєю без попередніх умов. Мета - знизити ядерну загрозу.

"Ані нашим країнам, ані всьому світу не є вигідним уповільнювати прогрес у скороченні ядерних арсеналів. Ці ядерні ризики підривають норми й угоди, які ми створювали спільно", - заявив він на церемонії вручення Нобелівської премії миру. Важливо, що пропозиція оформлена листом, тобто, є офіційною.

Умовляння не подіяли

Отже, Білий дім визнає провал "керованої ескалації" і "умовляння агресора", "адже ми бачимо, як розростається антизахідна коаліція. Світова війна практично розпочалася, уже й КНДР присутня", - звернув увагу політолог Тарас Загородній.

Система ядерної безпеки дійсно розбалансована і ніхто не може дати жодних гарантій, бо не працює ООН, пояснив кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Та й сама ядерна зброя розповзається за межі так званого "ядерного клубу," бо "є країни, котрі її мають, а до "ядерного клубу" не входять, тому відповідні обмеження на них не діють", - наголосив експерт.

Ситуація є найнебезпечнішою із часів Холодної війни, стверджує оглядач The Washington Post Фарід Закарія. Тоді, нагадав він, США вдалося посіяти роздор у комуністичному світі, підтримуючи добрі відносини з такими країнами як Румунія, Югославія, і розділивши СРСР і Китай. Нині саме КНР видається слабкою ланкою у "Осі зла": Пекін хоче розхитати світовий порядок, але не зруйнувати його.

Якщо Джо Байдену вдасться посадити за стіл переговорів лідерів згаданих ним держав, він залишить своєму наступнику чи наступниці гарний спадок, а сам увійде в історію з фінальним акордом миротворця. Один - проти так званої "Осі зла".

Перед заявою Джо Байдена про перемовини було провіщення кандидата у президенти від республіканців Дональда Трампа: "Третя світова війна може розпочатися у найближчі три місяці".

Але від Джо Байдена натяки на переговори по "ядерці" лунають не вперше за цей рік. Заступник міністра закордонних справ країни-агресорки Сергій Рябков підтвердив запрошення до переговорів, однак "Москва категорично проти".

Найнебезпечніший період

Путін наполягатиме на врегулюванні імперських амбіцій Росії у Грузії, Молдові, а також, можливо, у країнах Балтії й навіть у Польщі, припускає Фарід Закарія. Тому, не виключено, що ініціатива Джо Байдена адресована, насамперед, Китаю, хоча Закарія має сумніви у дипломатичній майстерності нинішньої адміністрації Білого дому.

Gazeta.ua нещодавно писала про перші публічно висловлені розбіжності між РФ і КНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія і Китай вперше публічно посварилися. Що це означає для України і світу

Можливо, США намагаються поглибити цю тріщину, доки є час, адже Байден і Сі знайомі особисто. Тоді отримує пояснення демарш президента США з "Рамштайну". Вірогідно, Китай надіслав до США певні сигнали, котрі було почуто.

Що кажуть агресори

Якщо так - стає зрозумілою реакція Росії. До заяви Байдена кремлівський диктатор пропонував обговорити "ядерне питання". Якщо нині він не пристане на перемовини - на саміті БРІКС у Казані порядок денний задаватиме Китай. А це може вилитися у підкилимний розкол.

Тому російська делегація приділила особливу увагу саміту Шанхайській організації співробітництва (ШОС, у Пакистані, 15-16 жовтня). До ШОС входять дві з трьох країн, котрі назвав Джо Байден. Отже, у Пакистані пропозиція США буде обговорена, мінімум, у кулуарах.

Східний гострий соус

Не випадково міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов терміново полетів до Китаю. Міністр оборони КНР Дун Цзюнь запевнив у дружбі з РФ у військовій сфері", котра, на думку Бєлоусова, "є чинником підтримання глобальної й регіональної стабільності".

Запевнення у вічній дружбі лунають на тлі патрулювання Китаєм Тайваню "для попередження сепаратизму": голова тайванської адміністрації Лай Цінде заявив про суверенітет держави.

На додачу, Північна Корея через своє міноборони поінформувала про наказ Корейській народній армії бути "у повній бойовій готовності до відкриття вогню".

В Ірані, котрого Джо Байден до "ядерних переговорів", звісно, не запрошував, заявили, що призупиняють непрямі перемовини зі США через ситуацію на Близькому Сході.

Осінні тіні Кремля

Брязкання зброєю може мати банальну причину. Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив: "Їх (контакти. -Gazeta.ua) не можна відкладати у довгий ящик, але ми маємо розглядати всі питання безпеки у комплексі, з урахуванням нинішнього стану справ".

Путіна дуже налякала історія, коли ізраїльтяни ліквідували Насраллу, котрий ховався у бункері, розповів колишній розвідник Сергій Жирнов. Тому "питання безпеки у комплексії" мають включати й інші види зброї.

"Серед тих чотирьох людей, котрих днями Путін своїм указом ввів до Радбезу РФ, є начальник управління спеціальних президентських програм, котрий відає будівництвом і утриманням бункерів для нього", - пояснив Жирнов.

З огляду на страх смерті, котрий стає дедалі помітнішим у російського диктатора, Путін боїться підступу. Нещодавно Лукашенку під час візиту до Москви довелося переконувати у своїй надійності, звернув увагу російський правозахисник і блогер Марк Фейгін.

Судячи з відповіді, Путін усвідомлює загрозу собі, тому вимагає ширших гарантій.

Втихомирення Європи

Українське питання буде основним під час візиту президента США до Німеччини найближчої п'ятниці. Але ще 11 жовтня він обговорив ситуацію в нашій країні з канцлером ФРН Олафом Шольцем. Припускаємо, були домовленості у розвиток "ядерних" переговорів, бо Байден на "Рамштайн" не заїде, а засідання Контактної групи партнерів України, за даними німецьких ЗМІ, відкладається.

Але не відкладається зброя як така. Вірогідний конкурент Олафа Шольца на виборах, лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Фрідріх Мерц, пообіцяв Києву постачання крилатих ракет Taurus , на що так і не зважився досі чинний канцлер.

Керівник Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль заявив, що РФ до кінця десятиліття матиме достатньо сил для нападу на його країну. А Польща, ще одна вірогідна ціль Путіна у Європі, анонсувала базу ППО США з дозволом збивали російські ракети.

Про Україну

Від "ядерних" переговорів Україна може отримати єдиний зиск - гарантії незастосування цієї зброї на своїй території. Чи означатимуть перемовини кінець війни?

1. Російсько-українська війна буде включена до "гарантійного пакета", який активно обговорюється по обидва боки океану. Тому офіційному Києву конче необхідно саме зараз зафіксувати максимально кращі умови для себе, адже брати безпосередню участь у перемовинах ядерних держав ми не можемо.

2. Наразі дискусія навколо двох варіантів: припинення вогню (заморозка) і широкі безпекові гарантії. Обидва навряд чи задовольнять Україну.

"Ми би хотіли залізобетонних конструкцій, а не ефемерних обіцянок безпеки, - наголосив політолог Віталій Димов. - Не знаю, яким чином можна запровадити німецьку модель (вступ частиною країни до НАТО чи ЄС. - Gazeta.ua), якщо Угорщина блокує. Я не бачу можливостей для гарантій".

"Нас ставлять у дивні умови: допомагатимуть не програти, але - не перемогти", - зазначив кандидат політичних наук Андрій Ковальов. За його словами, в американському політикумі відсутній запит на розвал Росії.

Зараз ви читаєте новину «Хід в обхід. Навіщо Байден заявив про переговори і чого насправді боїться Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі