субота, 19 жовтня 2024 21:30

У світі знову заговорили про мир у Секторі Гази. Як це може вплинути на перебіг війни в Україні

У світі знову заговорили про мир у Секторі Гази. Як це може вплинути на перебіг війни в Україні
Ях'ю Сінвара, ватажка ХАМАСу, якого ліквідувала армія Ізраїлю, вважають організатором терактів 7 жовтня 2023 року. Фото: gettyimages.com

Ізраїль і ХАМАС за сприяння США у черговий раз виходять на мирний трек. Від того, чи вдасться це може залежати стратегія Джо Байдена і по Україні.

У ніч на 18 жовтня Ізраїль заявив про ліквідацію лідера ХАМАСу Ях'ї Сінвара, котрого вважає головним організатором масованої атаки 7 жовтня 2023 року. За повідомленнями ЗМІ, ізраїльські військові відбивалися від обстрілу ХАМАСу у Рафаху. Коли розібрали завали будівлі, звідки по них стріляли, то ідентифікували тіло Сінвара. За деякими повідомленнями, дрон-розвідник здійснив відеозйомку моменту вибуху: лідер ХАМАСу, ще живим дивився прямо у камеру і відмахувався чи то шматком деревини, чи то текою з паперами.

В Ізраїлі всю ніч святкували перемогу. Прем'єр Беньямін Нетаньягу оголосив початок "доби після ХАМАСу", маючи на увазі кінець угруповання як такого і пообіцяв повернути всіх заручників.

Стурбована радість

Загибель Сінвара мала миттєву реакцію на двох геополітичних полюсах: у США та в Росії. Президент Джо Байден поговорив по телефону з Нетаньягу про "прискорення звільнення заручників у Газі", зазначено в офіційному повідомленні.

Водночас, за даними CNN, американські чиновники посилять роботу по угоді з припинення вогню, котра, на їхню думку, стає реальнішою.

У Росії смерть лідера ХАМАСу викликала "глибоке занепокоєння" наслідками для всього Близького Сходу, заявив речник Путіна Дмитро Пєсков. Які це наслідки - не уточнив. З огляду на діловий форум БРІКС, у роботі якого цими днями бере особисту участь кремлівський диктатор, ліквідація Сінвара, мінімум, зіпсувала настрій деяким учасникам заходу, включаючи Путіна.

ХАМАС, та не те

Нетаньягу натякнув на можливі зміни на Близькому Сході. У The Economist звертають увагу, що, хоча у ХАМАСу справді гостра нестача керівних кадрів, та як і "Хезболла", це угруповання має вірогідного наступника. У ХАМАСі на зміну ліквідованого Сінвара може стати його брат - Мохаммед. Однак він здатен планувати операції лише у межах Гази і не має авторитету як Сінівар, котрий відсидів 23 роки в ізраїльській в'язниці і марив ліквідацією цієї держави як такої.

Сінвар намагався "розкрутити" політичну руйнацію, розмиваючи зсередини ізраїльське суспільство

В ізраїльській розвідці, пише видання, розповідають, що Сінвар намагався "розкрутити" політичну руйнацію, розмиваючи зсередини ізраїльське суспільство. З іншого боку, він був класичним фанатиком.

Але загибель ватажка не означає кінця ХАМАСу як такого, бойовики поки нікуди не поділися. Нетаньягу пообіцяв продовжити воювати, доки ХАМАС не буде ліквідоване. За деякими джерелами, на чолі угруповання може встати і член політбюро і колишній конкурент Сінвара - Халед Машаль. Він проти співпраці з Іраном, більше прагматичний політик, ніж бойовик. Іншими словами, ХАМАС залишається військовою і політичною силою. Машаль, очікувано, посилюватиме дипломатичний трек. І ось тут намічається перспектива.

Помірковане крило

Ще одним кандидатом на керівника ХАМАСу є Халіл Аль-Хайя, котрий представляв угруповання на мирних переговорах у Каїрі. При Сінварі протягом останнього року розрізнені загони ХАМАСу були жорстко підпорядковані єдиному керівнику, чим не всі були задоволені.

Тому нині можна очікувати на боротьбу між радикальним і поміркованим флангами ХАМАСу. Останнє, як очікується, погодиться на угоду про припинення вогню.

Якщо боротьба за управління розтягнеться, Ізраїль отримує шанс вдало використати її, вважає старший науковий співробітник Центру Моше Даяна при Тель-Авівському університеті Харел Хорев. Наприклад, палестинцям набридне бути під прицілом і вони самі зажадають від ХАМАСу переговорів. Натомість нині перемовин вимагають ізраїльтяни. Ізраїльська сторона має працювати з громадянами еміратів, з американцями, з палестинцями (крім ХАМАСу).

Скільки кроків до угоди?

До угоди про припинення вогню Ізраїль підштовхують США: американська розвідка допомагала відстежити Сінвара, а Нетаньягу з цією ліквідацією позбавляється плями на репутації.

Однак прем'єр, котрого ще недавно критикували за дії ЦАХАЛ у Газі та в Лівані, може погодитися на угоду лише за умови присутності свого збройного контингенту у Газі. А вивід військових Ізраїлю був ключовою умовою ХАМАС. Утім, якщо до вмовлянь Вашингтона, котрому вигідно добитися такого прогресу у близькосхідному конфлікті для гарного завершення каденції Джо Байдена, доєднаються й інші політики, підписання угоди стає можливим.

Ознаки цього є: держсекретар США Ентоні Блінкен, котрий займався проєктом угоди, поспілкувався з прем'єром країни-посередниці - Катару - Мохаммедом бін Абдурахманом Аль Тані. Під час розмови підтвердив відданість США подвоєнню зусиль по звільненню заручників і припиненню конфлікту. При цьому Блінкен наголосив на пріоритетності для Вашингтона дипломатії для врегулювання вторгнення Ізраїлю до Лівану.

Радбез ООН закликав до повного виконання резолюції №1701, котра передбачає звільнення прикордонної зони південного Лівану від будь-яких збройних сил, окрім регулярної ліванської армії (отже, й від сил "Хезболли"). Спікер іранського парламенту оголосив про готовність вести переговори про це із Францією, а США, спільно з Францією, наголосили на необхідності зміцнювати армію Лівану на виконання резолюції. У відповідь, за даними агенції Reuters, виконуючий обов'язки прем'єра Лівану Наджиб Мікаті категорично відкинув втручання Ірану у справи своєї країни.

Зрозуміло одне - якщо Ізраїль і цього разу не наблизиться до перемир'я, це роздратує Білий дім, де вважають Нетаньягу найбільшою перепоною до укладення угоди про припинення вогню.

Каскад відплат

Це може статися якщо, звичайно, Нетаньягу не обере продовження війни. Крім Гази, ЦАХАЛ здійснює спецоперації у Лівані та обстрілює Іран.

За даними CNN з посиланням на поінформованих американських чиновників, Ізраїль готує найближчими днями "удар відплати" по Ірану і не пов'язує спецоперації проти ХАМАС, "Хезболли" та Тегерану в єдиний процес.

Очікувано, що "Хезболла" оголосила про нову фазу загострення своєї війни з Ізраїлем. А міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац продовжив критику ООН, засудивши генсека Антоніу Гутерріша за те, що той не вітав ліквідацію Сінвара, отже, "просуває антиєврейський порядок денний".

Для України, котра у певний період також активно ліквідовувала ватажків супротивника, ліквідація Сінвара може стати наочною демонстрацією наслідків: або кадри вирішують все, або - нічого. Показовим у цьому сенсі буде не стільки сам факт підписання угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС, а на яких умовах сторони дійшли згоди. Деякі західні аналітики критикують Нетаньягу за те, що він надміру захопився яскравістю ліквідацій лідерів ХАМАСу і "Хезболли": від них значний медійний ефект, котрий не обов'язково переходить у військовий чи політичний. Натомість варто нагадати, що Ізраїль відкинув пропозицію української сторони спільно протидіяти іранським БпЛА.

Зараз ви читаєте новину «У світі знову заговорили про мир у Секторі Гази. Як це може вплинути на перебіг війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі