пʼятниця, 13 вересня 2024 05:10

У Раді пропонують скасувати золоті і срібні медалі випускникам шкіл

У Раді пропонують скасувати золоті і срібні медалі випускникам шкіл
Золоті і срібні медалі для випускників шкіл. Фото: suspilne.media

11 вересня, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій визнали, що подальше централізоване виготовлення за кошти державного бюджету золотих і срібних медалей і нагородження школярів - недоцільне.

Про це повідомила народна депутатка від "Голос" Наталія Піпа.

Зі слів Піпи, за п'ять років було виготовлено більше 66 тис. медалей.

Цього року їз виготовили у два рази більше ніж у 2020-у, хоча рівень знань і кількість учнів - зменшилась, сказала парламентарій.

"Робимо висновок, що у кількість медалей не відображає якості освіти", - заявила Піпа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався навчальний рік: на що звернути увагу батькам школярів

"Початково у бюджеті на 2025 рік був запит на майже 4,6 млн грн на золоті медалі. І більше одного мільйона гривень на срібні", - розповіла нардеп.

Зі слів Піпи, медалі не дають ніяких переваг при вступі до вишу.

У коментарі "Українській правді" парламентарій сказала, що законодавством не передбачено обов'язку держави виготовляти відзнаки для випускників шкіл, однак досі на це витрачають мільйони з держбюджету.

Нагородження здобувачів освіти - повноваження шкіл. Водночас золоті і срібні медалі продовжували виготовляти за кошти з держбюджету на підставі наказу Міністерства освіти і науки.

За словами депутатки, МОН працюватиме над тим, щоб скасувати нормативні документи, за якими держава забезпечує медалями школи.

Очікується, що реалізація цієї рекомендації і скасування видатків на медалі відбудеться у 2024 році.

Наталія Піпа пояснила, що скасування державних витрат на медалі не заперечує можливість заохочення і відзнак учнів. Однак рішення про це та організацію процедури мають здійснювати заклади освіти самостійно.

Раніше міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що учні відстають від освітньої програми щонайменше на два роки.

Перед цим повідомлялося, що згідно дослідження за 2022 рік українські школярі відстають від своїх однолітків із країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на півтора року навчання - з математики і природничо-наукових дисциплін.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пропонують скасувати золоті і срібні медалі випускникам шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі