вівторок, 31 травня 2022 12:36

Спецтема: Війна Росії проти України

У новому пакеті санкцій ЄС проти Росії не буде газового ембарго - Негаммер

У новому пакеті санкцій ЄС проти Росії не буде газового ембарго - Негаммер
Лідери ЄС підійдуть до наступного раунду санкций по-іншому, щоб не зайти у глухий кут. Фото: pixabay.com

Європейський Союз не обговорюватиме газове ембарго в межах наступного пакета санкцій проти Російської Федерації.

Російську нафту набагато простіше компенсувати, тоді як газ - це зовсім інше, заявив у вівторок канцлер Австрії Карл Негаммер після саміту лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

"Учора це було зрозуміло, і сьогодні я знову скажу: газове ембарго не стане темою для обговорення. Олаф Шольц також чітко заявив про це. Газ відрізняється від нафти, коли йдеться про безпеку постачання. Газове ембарго не буде питанням у наступному пакеті санкцій", - сказав він журналістам.

Після першого дня саміту, на якому лідери погодили часткове нафтове ембарго з винятками постачання через трубопроводи, чиновники та дипломати заявили, що припинити закупівлю Євросоюзом російського природного газу буде ще складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили подробиці шостого пакету санкцій ЄС проти Росії

Водночас керівник Євроради Шарль Мішель запевнив, що керівники держав і урядів ЄС віддані виконанню своїх зобов'язань, взятих на саміті у Версалі в березні, щодо припинення десятиліть залежності від російських енергоносіїв.

"Лідери ЄС підійдуть до наступного раунду санкцій по-іншому, щоб не зайти в глухий кут. Працюючи над сьомим пакетом, ми повинні заздалегідь обговорити всі технічні моменти, перш ніж почати обговорювати, як виглядатимуть фактичні санкції", - сказав глава уряду Нідерландів Марк Рютте.

Посли країн Європейського Союзу не дійшли згоди щодо шостого пакета санкцій проти Росії ні 29, ні 30 травня. Його не могли погодити не лише через нафтове ембарго. Угорщина вимагала додаткових винятків. 30 травня очікували, що країни Європейського Союзу ще раз спробують виробити компроміс стосовно ембарго щодо російської нафти.

Врешті, Європейський Союз подолав опір кількох держав-скептиків та ухвалив політичне рішення про запровадження часткового нафтового ембарго проти Росії.

Згідно з досягнутою домовленістю, ЄС заборонить ввезення російської нафти, яка доставляється по морю - це 75% російського експорту. Виняток зроблений для трубопровідної нафти. Але Німеччина та Польща до кінця року зобов'язалися зупинити і ці поставки - таким чином нафтове ембарго охопить 90% російського експорту до Європи.

Зараз ви читаєте новину «У новому пакеті санкцій ЄС проти Росії не буде газового ембарго - Негаммер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі