неділя, 05 лютого 2012 18:10

У Лівії почали судити прихильників Каддафі

У Лівії почали судити прихильників Каддафі

У Лівії розпочався перший судовий процес над прихильниками колишнього керівника країни Муаммара Каддафі, повідомляє Agence France-Presse.

5 лютого перед військовим судом в Бенгазі постала 41 особа. Прихильників екс-диктатора звинувачують в тому, що вони незаконними методами намагалися придушити повстання проти режиму Каддафі. Крім того, за версією звинувачення, підсудні створили у в'язниці злочинну групу і допомогли втекти іншим ув'язненим.

Недільні слухання проходили під посиленою охороною і тривали недовго. Наступне засідання вирішили провести 15 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після смерті Каддафі в Лівії почалися криваві розбірки між племенами

Процес над прихильниками Каддафі викликає нарікання як у їхніх адвокатів, так і у правозахисних організацій. Перші наполягають на тому, що всі обвинувачені - цивільні особи, а тому їхню справу не повинен розглядати військовий суд. Правозахисники, у свою чергу, висловлюють занепокоєння з приводу всієї судової системи сучасної Лівії. За даними Human Rights Watch і Amnesty International, прихильники Національної Перехідної ради (НПР) нерідко застосовують тортури до своїх противників, багато з яких після поразки Каддафі опинилися в ув'язненні. Такі ж висновки містяться в доповіді ООН, яка була опублікована у листопаді 2011 року.

Лівійська влада наполягає, що нові судові органи досить компетентні, щоб справедливо розглянути справи прихильників колишнього диктатора.

Під час громадянської війни в Лівії міжнародні організації неодноразово звинувачували в порушенні прав людини як прихильників, так і супротивників Муаммара Каддафі, однак на його прихильників підозри падали набагато частіше. У жовтні 2011 року правозахисники повідомили про те, що повстанці вбили 53 полонених прихильника диктатора при штурмі Сирта. Цей інцидент став найсерйознішим свідченням того, що сили НПР також брали участь у військових злочинах.

Зараз ви читаєте новину «У Лівії почали судити прихильників Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі