пʼятниця, 15 лютого 2013 13:32

У кожній країні сили, подібні "Свободі", мають шанс рано чи пізно прийти до парламенту - дослідник

У кожній країні сили, подібні "Свободі", мають шанс рано чи пізно прийти до парламенту - дослідник
За словами дослідника, 10-15% жителів кожної демократичної країни – крайні націоналісти, ксенофоби, екстремісти. Фото: brookes.ac.uk

У кожній зі світових країн політичні сили, подібні до української "Свободи", мають шанс рано чи пізно прийти до парламенту.

Про це в інтерв'ю тижневику "Країна" сказав дослідник право-екстремістських рухів, професор історії Оксфорду Роджер Ґріффін, 65 років.

"У кожній демократичній країні є 10–15 відсотків людей, які нетерпимі за своєю природою, – крайні націоналісти, ксенофоби, екстремісти, - говорить він. - Так скрізь у світі. ­Наприклад, у Франції виразником таких переконань є Національний фронт – права, націоналістична партія, партнер "Свободи". Але вона ніколи не зможе прийти до влади у країні, бо перебуває поза звичайним політичним полем. Інші французькі партії не візьмуть її в коаліцію, бо Національний фронт дозволяє собі ксенофобські висловлювання щодо Європейського Союзу, мусульман, винятковості прав французів тощо. Водночас, держава толерує партію як частину демократичного процесу".

Водночас, за словами дослідника, у Великій Британії інакша ситуація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чим Україна відрізняється від Росії"- найцікавіше у журналі "Країна"

"Не думаю, що в нас менше расистів або націоналістів. Але через традиційне британське лицемірство, через особливості політичної історії ми не маємо великої популістської правої партії. Інший приклад – Італія, де неофашисти, расисти зараз дуже маловпливові. Але ще 20 років тому неофашисти з "Ліги Півночі" потрапили до уряду! Тобто у кожній європейській країні праві рухи розвиваються по­ своєму. У Швейцарії ксенофобські настрої нині переважають, і вона перетворюється на праву країну. Там дуже важко навіть дістати дозвіл на працевлаштування", - зазначив Ґріффін.

Він також додав: "У кожній із країн сили, подібні до "Свободи", мають шанс рано чи пізно прийти до парламенту. У Росії – мало не всі партії і громадські рухи так чи інакше праві. Сам Володимир Путін грає на цьому сегменті суспільства. Водночас він не допускає до політики крайніх правих, неофашистські угруповання. Коли націоналісти присутні у владі, то намагаються придушити будь­-які "правіші" рухи".

Повністю інтерв'ю читайте ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «У кожній країні сили, подібні "Свободі", мають шанс рано чи пізно прийти до парламенту - дослідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі