субота, 25 лютого 2023 17:44

У G20 не погодили спільну заяву щодо агресії РФ: які країни її заблокували

У G20 не погодили спільну заяву щодо агресії РФ: які країни її заблокували
Після засідання G20 не було спільної заяви через формулювання щодо України. Фото: eastnews.ua

Зустріч G20 в Індії закінчилася без спільної заяви.

Росія і Китай не погодились з формулюваннями щодо війни РФ проти України. Підсумковий документ опублікувала Індія.

У тексті є фрагменти з декларації листопадового саміту G20 на Балі. З параграфами 3 і 4 погодилися всі учасники, крім РФ та Китаю.

Третій параграф містить згадки про резолюції ООН з осудом агресії Росії проти України та вимогою негайного та безумовного виходу військ РФ з території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія та Китай блокують комюніке саміту G20 щодо війни в Україні ‒ ЗМІ

"Більшість учасників рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські людські страждання і поглиблює проблеми у глобальній економіці, ускладнюючи зростання, прискорюючи інфляцію, зриваючи ланцюжки постачання, підвищуючи ризики в енергетичній та продовольчій сфері, збільшуючи ризики фінансової нестабільності. Лунали також інші погляди та інакші оцінки ситуації та санкцій. G20 – це не майданчик для розв'язання безпекових проблем, але ми визнаємо, що вони можуть суттєво впливати на глобальну економіку", – йдеться у документі.

У четвертому параграфі вказали, що важливо забезпечити дотримання міжнародного права та різносторонньої системи забезпечення миру і стабільності. Це включає повагу до принципів Хартії ООН та захисту цивільного населення й інфраструктури у збройних конфліктах.

"Застосування чи погроза застосування ядерної зброї є неприйнятним. Життєво важливими є мирне розв'язання конфліктів, зусилля для реагування на кризи, дипломатія та діалог. Наша епоха не має бути епохою війни", ‒ зазначають у декларації.

Влада Китаю публічно не засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну, але і не підтримала. Каже, хоче зберігати нейтралітет. Війну в Україні називає "кризою", звинувачуючи у ній Захід. Москву Пекін продовжує вважати стратегічним партнером.

"Мирний план" від Китаю щодо закінчення війни в Україні не вигідний нікому, крім Росії. КНР також не зможе брати участь у мирних переговорах, адже це ірраціонально, заявив президент США Джо Байден.

Зараз ви читаєте новину «У G20 не погодили спільну заяву щодо агресії РФ: які країни її заблокували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі