субота, 15 грудня 2012 11:14

У Єгипті проходить конституційний референдум

Всенародний референдум за проектом нової конституції почався в суботу в Єгипті. Громадянам країни належить сказати "так" або "ні" проекту основного нормативно-правового акта країни, який затверджений спеціальною конституційною комісією ісламістської більшості. Шаріат називається в ній основним джерелом права в країні.

Втім, всенародним сьогоднішнє волевиявлення можна назвати лише частково. Вперше з 1956 року референдум через брак суддів, покликаних контролювати хід плебісциту, проводиться у два етапи, відзначає ИТАР-ТАСС. Половина суддів країни на знак протесту проти політики "Братів-мусульман" прийняли рішення бойкотувати референдум.

Сьогодні зможуть проголосувати жителі 10 провінцій, тобто близько 26,6 млн виборців з 51,3 млн єгиптян, наділених правом голосу. Виборчі дільниці відкрилися в Олександрії, в містах Синайського півострова і півдня країни, включаючи Сохаг, Асьют і Асуан. Жителі решти 17 губернаторств, в тому числі ті, що проживають на півночі і на червономорському узбережжі, будуть голосувати за законопроект через тиждень. Референдум в єгипетській столиці, умовно розділеної на дві провінції - власне Каїр і Гізу, також пройде в два етапи - в цю і майбутню суботи.

З нагоди плебісциту сьогоднішній день оголошений в країні вихідним.

Для забезпечення безпеки задіяні 380 тис військовослужбовців і поліцейських. Крім того, в п'ятницю увечері в низці районів були розгорнуті підрозділи спецназу та десантників. На Синаї армія розмістила додатково 15 тисяч офіцерів і солдатів після того, як була отримана інформація про плани діючих там терористичних угруповань влаштувати диверсію під час голосування.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті проходить конституційний референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі