пʼятниця, 11 жовтня 2013 07:05

У Донецьку активісти проривалися в держказначейство у пошуках мільярдів
12

Фото: Фото: Тетяна Заровна

10 жовтня управління Державного казначейства в Донецькій області пікетували активісти партії "Батьківщина" та правозахисної організації "Союз порятунку Донбасу". Вони стверджують, що на Донетчині склалася критична ситуація з проходженням бюджетних коштів по казначейських рахунках.

Існує двомісячна затримка по виплаті зарплат працівникам "Маріупольтепломережи", затримуються виплати допомоги по безробіттю в Артемівську, регреси в містах Новогродівка та Угледар. В Макіївці з метою економії  коштів місцевого бюджету відключають електроенергію, а вчителів примушують оформляти короткочасні відпустки за свій рахунок.

За повідомленням голови Донецької облради Андрія Федорука, Держказначейство не сплатило рахунків Донецької області на 1 мільярд 300 мільйонів гривен. Проте, опозиціонери запевняють, що реальна сума заборгованості - понад 2 мільярди, і борг росте з кожним днем. В першу чергу страждають статті, по яких проводяться тендери на виконання робіт.

- Це гроші за поточні ремонти шкіл і лікарень, утеплення садків, ремонти фасадів, - говорить Сергій Чирин, депутат Ясинуватської райради. - Ось приклад: управління будівництва виконкому Краматорська - у мене в руках одно з десятків схожих звернень. Люди скаржаться на невиплату коштів за роботи, проведені в Краматорську ще рік тому, а їм відповідають: "Вибачте, не отримали гроші з центрального бюджету". Ставлю питання головбухові управління, через якого виконувалися роботи на цих соціально значимих об'єктах: "Коли ж будуть гроші"?. Отримую відповідь: "Впродовж 2 років"! Ще приклад - школа в селищі Спартак - минулого року почали там робити ремонт, утеплили на 50 відсотків. І зупинилися, оскільки не платили. Робітники почали страйк. Декілька днів вони лежали в школі на матрацах, але нічого не отримали. У результаті кинули усе і пошли, а школа залишилася без ремонту.

- Грошей немає тому, що вкрадені нинішньою владою, - заявив під час пікету голова Горлівської "Батьківщини" Денис Токар.

Як повідомили в управлінні, затримки по захищених статтях (а це пенсії і зарплати) на сьогодні в області не існує, а по інших статтях перерахування робляться у міру появи ресурсів.

- Донецьке управління пікетувати немає сенсу - тут гроші не затримуються. Щодня по казначейським рахункам залишаються нулі, а кожен новий день починається "битва за урожай". Проблема в тому, що в Київ гроші йдуть, а з Києва не повертаються, - розповів на умовах анонімності один із співробітників.

Щоб передати звернення з вимогою забезпечити проходження платежів, активістам довелося долати опір охорони. Охоронці запевняли, що Держказначейство - об'єкт секретний, і з візитами незадоволених чимось громадян тут раніше не стикалися.

Цікаво, що в Донецьку це управління розмістилося на вулиці мільйонерів - вона носить ім'я Солов'яненка. Тут розташовані невеликі палаци з фамільними вензелями. А в самій  багатоповерховій  будівлі Держказначейства зроблено розкішний ремонт.

Аналогічні проблеми з виплатами бюджетних коштів відзначаються зараз по усій Україні. Скарги почали поступати вже з початку весни. Претензії висловлювали представники місцевої влади Вінниці, Сумщини, Львова, Полтави, Мукачева, Івано-Франківська. Але ніде борги не доходили до мільярдів - як це в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку активісти проривалися в держказначейство у пошуках мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі