неділя, 20 березня 2022 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"У Білорусі може бути повстання" – чи підуть ті воювати проти України

"У Білорусі може бути повстання" – чи підуть ті воювати проти України
Білоруських військових намагатимуться силою змусити воювати проти України, каже Олег Жданов. Фото: канал "Дом"

Президент Росії Володимир Путін хоче за рахунок білорусів закрити напрямок Луцьк-Львів або угруповання РФ для наступу на Київ. Однак через війну проти України може початися повстання проти Олександра Лукашенка. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"З фактів, що білоруські посли залишили Україну, а Лукашенко стягує до кордонів треба робити висновок, що Білорусь готується до вступу у війну на боці РФ. З точки зору воєнної науки, було б логічно, якби білоруси нанесли удар у напрямку Луцьк-Львів. Саме таке завдання, я думаю, ставить генштаб РФ. Другий варіант – щоб білоруська армія підсилила угруповання військ у наступі на Київ. Тому що Росія не полишає думки, що Київ треба взяти", – говорить Жданов.

Білоруських військових намагатимуться силою змусити воювати проти України, каже експерт.

"Була спроба до кожного командира білоруського підрозділу поставити офіцера збройних сил РФ. Але саме білоруське суспільство не готове до війни з Україною, вони проти. Білоруська армія до того ж знаходиться у такому стані, що без мобілізації після першого ж бою доведеться поповнювати втрати особового складу. Для цього треба оголошувати мобілізацію. Тому що вони не розгортали свої сили до воєнного часу. Деякі частини навіть можуть повернутися проти Лукашенка, відмовляючись йти воювати з Україною. Він це розуміє і тягне до останнього", – говорить Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2014-го нейтральний статус не врятував" – що означатиме згода на ультиматуми Росії

Відсутність досвіду сильно вплине на успіхи у війні, пояснює експерт.

"Бойовий досвід – найцінніший для будь-якої армії. Наші ЗСУ мали досвід, знали як воює російська армія, і не зважаючи на те, яка сильна була перша навала на чотирьох напрямках, ми зупинили наступ. Перший бій покаже, на що здатна білоруська армія. Вони понесуть великі втрати", – говорить Жданов.

Важливий чинник – як суспільство у Білорусі відреагує на своїх поранених і вбитих солдатів, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті

"Може бути повстання. Зараз звичайний цивільний білорус не може звернутися до медичного закладу, бо в лікарнях багато поранених росіян. А якщо привезуть поранених білорусів? Я більш ніж впевнений, що росіян почнуть викидати на вулицю. Це може призвести до народного повстання", – говорить Жданов.

24 лютого з території Республіки Білорусь випустили перші 4 балістичні ракети по Україні . 1 березня техніка Білорусі незаконно перетнула кордон України.

20 березня Міноборони повідомило, що зафіксувало ознаки підготовки збройних сил Республіки Білорусь до прямого вторгнення на територію України. Сили оборони нашої держави готові до відсічі.

Зараз ви читаєте новину «"У Білорусі може бути повстання" – чи підуть ті воювати проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі