субота, 17 вересня 2011 09:57

Туркменістан погодився постачати газ Україні, але Росія може стати на заваді

Туркменістан погодився постачати газ Україні, але Росія може стати на заваді

Київ і Ашгабат домовилися про постачання туркменського газу в Україну. Джерела у владі повідомили ZN.UA, що домовленості між країнами досягнуті, залишилися деталі.

Проблема в тому, що єдиний шлях, по якому сьогодні туркменський газ може потрапити в нашу країну, — російська газотранспортна система, пише видання. Однак Росія не бажає пропускати газ в Україну по своїй території. Тим більше що, відмовившись ратифікувати енергетичну хартію, РФ не зобов'язана полегшувати транзит енергоносіїв третіх країн через свою територію.

"Позиція Москви з питання транзиту туркменського газу робить малореалістичним плани Києва з доставки туркменського газу по суші. У всякому разі, у найближчі роки", - пише газета.

"І все ж нинішня українська влада сподівається, що українсько-туркменське газове співробітництво буде відновлено. Адже існує ще проект Транскаспійського газопроводу, який активно лобіюють Європейський Союз і Сполучені Штати. Але є й ризики, що ускладнюють його реалізацію", - йдеться в матеріалі.

Ідея Транскаспійського газопроводу полягає в тому, щоб підключити Туркменістан до проекту "Набукко", який покликаний зменшити енергетичну залежність Європейського Союзу від Росії. Прокладений по дну Каспійського моря 300-кілометровий трубопровід має з'єднати Туркменістан і Азербайджан, а далі по газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзерум туркменський газ надійде споживачам у Центральній і Південній Європі.

У Києві розраховують, що, в разі реалізації проекту Транскаспійського газопроводу, наша країна стала би одержувачем туркменського газу. Ашгабат робить все, щоб ввести в експлуатацію альтернативні російському газопроводи і вирватися з транзитної залежності від Москви.

"А ось ставлення Азербайджану до Транскаспійського газопроводу не настільки однозначне. І це робить позицію Баку ключовою в реалізації проекту Транскаспійського газопроводу і надалі транзит туркменського газу до чорноморського узбережжя", - пише видання.

На думку автора, Баку буде робити багато чого для того, щоб самостійно наповнити власним газом "Набукко" і затягнути реалізацію Транскаспійського газопроводу.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що Туркменістан готовий продавати Україні газ по 200 доларів за тисячу кубометрів, але реалізувати це буде можливо не раніше 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Туркменістан погодився постачати газ Україні, але Росія може стати на заваді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі