неділя, 09 липня 2023 01:50

"Треба стримувати Китай до сповзання у війну на боці Росії" – до чого готується КНР

"Треба стримувати Китай до сповзання у війну на боці Росії" – до чого готується КНР
У серпні минулого року Китай влаштовував масштабні військові навчання біля Тайваня. Фото: Ліга.net

Лідер Китаю Сі Цзіньпін закликав поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні". КНР уважно стежить за війною Росії проти України і намагається підготувати свою армію. Однак про велике протистояння у регіоні поки не йдеться – тому що Україна перемагає на своїй території. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"Зараз кожна країна прикладає ситуацію з війною в Україні на себе і намагається вберегтися від ризиків. Для Китаю один з них полягає в тому, що його армія велика, але не має реального досвіду бойових дій. А як показує практика – це може відіграти серйозну роль. Це не перша така заява Сі. Він постійно говорить про підготовку військ. Зрозуміло, що ці заяви можуть звучати у контакті підготовки операції щодо Тайваню. А в такому випадку, проти КНР будуть ще й Сполучені Штати Америки. Які мають набагато потужнішу зброю. Якщо вірити китайським планам, то вони мають бути готовими до 2027-2030 років. Але здається, що ця історія пов'язана з новим п'ятирічним терміном Сі. За цей час хоче підготувати армію. Але важливий момент – якщо росіянам вдалося би щось у війні проти нас, то війна у Тихоокеанському регіоні спалахнула би вже", – сказав Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай готується до реальної війни. Сі Цзіньпін звернувся до військових

Головним ворогом Китаю багато років була Японія. Однак зараз заявився новий суперник, пояснив експерт.

"Японія та Штати – це "імперіалістичні країни". Саме таку громадську думку формують в Китаї. Вони нібито не дають об'єднатися з Тайванем. Але був досить довгий період часу, коли між КНР та США існували доволі дружні відносини. У них були спільні угоди, спрямовані проти Радянського союзу. Зараз ситуація змінюється – найбільшу частину хейту забирають на себе Штати", – пояснив Семиволос.

Україна має свої інтереси у цьому протистоянні, додав експерт.

"Маємо підтримувати наших союзників – Штати. Та стримувати Китай у можливому сповзанні у війну на боці Росії. Це наші інтереси", – уточнив Семиволос.

Лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін закликав військових поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні". Світ вступив у новий період потрясінь і змін, а ситуація з безпекою в Китаї стала нестабільною і невизначеною, заявив він під час інспекційної поїздки до штабу командування Східного театру воєнних дій армії КНР у провінції Цзянсу.

У серпні минулого року Китай влаштовував масштабні військові навчання біля Тайваня. У квітні китайський лідер проінспектував Південне командування зі штабом в Гуандуні, до сфери відповідальності якого входить Південно-Китайське море, на більшу частину якого претендує Пекін. Тоді він також наголосив на необхідності поглиблення військових навчань і підготовки.

Зараз ви читаєте новину «"Треба стримувати Китай до сповзання у війну на боці Росії" – до чого готується КНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі