понеділок, 22 липня 2024 16:01

Трамп у тумані. Республіканцям доведеться міняти стратегію передвиборчої боротьби

Трамп у тумані. Республіканцям доведеться міняти стратегію передвиборчої боротьби
Фото: eastnews.ua

Рішення президента США Джо Байдена припинити участь у передвиборчих перегонах може бути не останнім потрясінням кампанії-2024. Чого ще чекати від цієї політичної боротьби, - розбиралася Gazeta.ua.

"Перевернув дошку"

У своїй заяві Джо Байден зауважив, що іде з виборів "в інтересах партії" та зосереджується на виконанні обов'язків президента США.

Жодним словом політик не згадав свій стан здоров'я, через який йому наполегливо радили знятися з перегонів донори та соратники по Демократичній партії. Натомість цей хід Байдена розлютив республіканців, котрі відразу почали вимагати, щоб він достроково виїхав і з Білого дому. У відповідь на це Байден схвалив участь президентських перегонах свою віцепрезидентку Камалу Гарріс. Дональд Трамп заявив, що легко її переможе.

Ці заяви поки що мають мало ваги, адже на даний момент Байден "перевернув дошку" і в обох конкуруючих таборах панує невизначеність.

Гарріс та інші

Звернення до нації, котре у своїй історичній заяві анонсував Джо Байден, ще не було. З'їзд демократів, котрий, орієнтовно, відбудеться за місяць, може обрати й іншого кандидата. В якості вірогідних суперників Камали Гарріс називають:

• губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома (до слова,він бував у Пекіні),

• губернаторку Мічігану Гретхен Вітмер,

• губернатора Іллінойсу Джея Пріцкера.

• дружину екс-президента Барака Обами - Мішель,

• дружину екс-президента Білла Клінтона Хілларі.

Ще кажуть про шанси на участь у президентських перегонах губернаторів трьох штатів, з якими Гарріс вже поспілкувалася: Пенсильванії - Джошем Шапіро, Північної Кароліни - Роєм Купером, Кентуккі - Ендрю Беширем.

Камалу Гарріс у демократів як кандидатку у президенти підтримують далеко не всі. Наприклад, проти неї висловилася ексспікерка Палати представників Ненсі Пелоссі. Та й Барак Обама не у захваті від її кандидатури. За даними американських ЗМІ, ці двоє останнім часом переконували Байдена знятися з перегонів.

Туман і меч

Рішення чинного президента не балотуватися на другий термін стало несподіванкою навіть для найближчих соратників. За кілька годин до публікації заяви в ефірі одного з телеканалів співголова передвиборчого штабу чинного президента США заявив, що Байден залишається у перегонах.

Все вказує на раптовість рішення, яке ймовірно, мало на меті поширення невизначеності. Так, американські ЗМІ пишуть про хаос у демократів, але найбільшим потрясінням вечір 21 липня став для республіканців. Якщо говорити образно, то у республіканців є меч – затверджений кандидат. Таким чином, демократи точно знають, із ким битимуться. А от Трамп та його соратники віднині й до кінця серпня - ні. Є "туман невизначеності". Меч, може, зброя і добра, та нею неможливо воювати з туманом. Натомість Дональду Трампу треба буде якось проявляти себе до з'їзду демократів, хоча ініціатива тепер у них, а республіканцям залишиться одне - чекати. Без діла Трамп не сидітиме, отже, наламає дров. За цей час Демпартія зможе більш-менш точно визначити, у кого більші шанси подолати кандидата від республіканців. У результаті Трамп отримає сильного конкурента чи конкурентку і на вибудовування стратегії боротьби у нього буде лише два місяці. Та наслідки демаршу Байдена він відчув відразу, бо за фактом залишається найстарішим за віком кандидатом перегонів. Республіканці спробували за інерцією "добивати Джо" вимогами про відставку з посади президента, та поки що ці заклики позитиву Трампу не додали.

Сполох "лебедів"

Наявність офіційного кандидата звужує можливості республіканців для маневру, тоді як у демократів вони віднині необмежені. У Трампа та його соратників може скластися враження про неминучу перемогу, яка "вже у них у кишені. Але якщо демократи оберуть сильного партнера для Гарріс в ролі віцепрезидента, то шанси на перемогу ще є, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. На його думку, американці виховані на культурі серіалів, тож їм пропонується шоу: до фіналу успішного серіалу "чорні та білі лебеді" метаються по сцені та ніхто не може передбачити, чим завершиться остання серія.

"Іншими словами, демократам після Байдена треба знайти свіжу сильну політичну фігуру, перетворити її на кандидата у віцепрезиденти, а потім, граючи на незвичності, сенсаційності ситуації та на новизні політика, "продати" її виборцям, особливо тим, хто не хотів ні Байдена, ні Трампа. А таких нині у США мільйони", - наголосив експерт.

Стратеги Дональда Трампа будували його кампанію на тому, що Джо Байден є найгіршим президентом в історії США, що він усе зруйнував - а Трамп відновить. Тепер Байдена не буде і доведеться повністю змінювати стратегію, розповів "Суспільному" професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг. "І у республіканців, і в демократів кампанія буде геть іншою", - переконаний він. Однак, зазначив він, демократам варто поспішити з кандидатурами, оскільки "кожен день, протягом якого вони не будуть впевнені, хто є кандидатом від партії на виборах, піде на користь Трампу".

Кандидатська карусель

Єдиною виграшною стратегією нині для демократів є так звана "гра на пониження", коли команди кандидатів думатимуть не як підвищити рейтинг свого кандидата, а як понизити рейтинг опонента, переконаний кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

"Чи витримає політична система США таку напругу поляризуючих пристрастей, велике питання, - розповів він у коментарі Gazeta.ua. - Фактично, вибір кандидата в президенти для демократів зараз звужується до вибору між Камалою і Мішель. Усі інші не дотягують по загальнодержавній впізнаваності, а часу їх "розкрутити" явно не достатньо, хоча там, як на мене, є сильніші кандидатури".

Експерт звернув увагу на активне включення Барака Обами у передвиборчі перегони. Якби у Байдена все було добре, Обама б і надалі тримався у тіні. А коли він відчув запах "політичної крові" свого минулого соратника, спрацювали інстинкти самозбереження і тепер варіант з Мішель уже не видається таким примарним. Натомість обговорюваний кулуарно варіант віцепрезидентства Джо Байдена у Камали Гарріс Олексій Буряченко назвав малоймовірним: після дебатів, замаху та коронавірусу виглядатиме як дуже незграбний варіант підсилити Камалу.

"Але і при варіанті з Камілою, і з Мішель, кандидат у віце-президенти, це білий, впевнений в собі чоловік на противагу Трампу, - зазначив експерт. - Але почекаємо. Далі будуть ще зграї "лебедів".

Головним критерієм буде найменший антирейтинг, переконаний політтехнолог Аббас Галямов, "щоб кандидат дратував виборців менше, ніж Трамп. Не обов'язково хапати зірки з неба. Для людей буде головним, щоб Трамп не переміг. Це буде змагання антирейтингів (у кого менший). Запит на "нові обличчя" - колосальний". На думку експерта, найкращим кандидатом від демократів має бути фігура поміркована, оскільки у американців "запит на центризм, на примирення". Відповідно, шанси Трампа на поразку зросли, бо він досяг "стелі" своєї підтримки після замаху.

Український аспект

В Україні, схоже, готуються до будь-якого розвитку подій на виборах у США. Телефонна розмова президента Володимира Зеленського з кандидатом Дональдом Трампом дає підстави сподіватися на збереження двопартійної підтримки України.

Нині Зеленський заявив, що поважає "жорстке, але сильне" рішення Джо Байдена і вдячний йому за підтримку та за лідерство: " Нинішня ситуація в Україні та всій Європі є не менш складною, і ми щиро сподіваємося, що продовження сильного лідерства Америки не дасть російському злу досягти успіху".

До слова, у зв'язку з рішенням Байдена у Кремлі дещо нервово зазначили, що для РФ пріоритетною є так звана "СВО". Речник Путіна Дмитро Пєсков наголосив, шо цілі війни будуть досягнуті. Натомість у Пекіні гостро зреагували на слова радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана про запровадження антикитайских санкцій. "Співробітництво між Китаєм та Росією не спрямоване проти третіх країн та не підлягає зовнішньому втручанню та не терпить загроз", - заявила речниця МЗС КНР Мао Нін. Якщо зважити на чутки у кулуарах пленуму Компартії Китаю, згідно з якими Пекін готується до "холодної війни" (перш за все, торгової) зі США, геополітична ситуація навколо України з демаршем Джо Байдена стає ще тривожнішою. Напруга зростає з візитом представника Міноборони РФ до КНДР.

Спокій та увага

Україні варто бути уважною, оскільки паралельно із запитом на примирення серед американців є й запит на більшу зосередженість Білого дому на внутрішніх справах.

Вірогідна кандидатка від демократів Камала Гарріс, на відміну від Дональда Трампа, є динамічною особою, тож має всі шанси на перемогу, якщо виборці голосуватимуть за принципом "тільки б не Трамп". Вона брала участь у першому Глобальному саміті миру, тому обізнана в українських справах, нагадав радник директора національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський. "Інше питання, чи оцінює вона тверезо можливості США. Президент Байден не оцінював їх тверезо, - зазначив він. - Можливо, це був уплив його найближчого оточення. У Камали Гарріс ми не знаємо, хто їй на вухо розказує. Цікаво буде, чи візьме вона вже нині когось із команди Байдена, коли доведеться відповідати на міжнародні питання під час передвиборчих мітингів".

Гарріс та ми

Камала Гарріс послідовно підтримувала Україну і, безумовно, розділяє позицію Джо Байдена щодо країни-агресорки. Телеканал Sky news нагадав, що Гарріс у 2023 році на Мюнхенській безпековій конференції заявляла наступне: "Президент Джо Байден і я підтримуємо Україну".

Та до того, як Камала Гарріс розпочне передвиборче турне, більшої конкретики годі й сподіватися, - якщо її все ж затвердять кандидаткою від Демократичної партії. Тому для України тривожними є заяви Кремля про "пріоритетність цілей "СВО". Навряд чи Гарріс змінить позицію по російсько-українській війні. Додатковою гарантією є перебування Джо Байдена на посаді президента США до виборів. Можливо, повний вихід Байдена з Білого дому дав би більше можливостей для маневру по Україні всім зацікавленим сторонам. Але передвиборча турбулентність у Сполучених Штатах навряд чи є гарним ґрунтом для пошуку шляхів досягнення миру на Європейському континенті. Можливо, тому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з 23 липня - з візитом у Китаї.

Зараз ви читаєте новину «Трамп у тумані. Республіканцям доведеться міняти стратегію передвиборчої боротьби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі